Länssjukhuset i Kalmar ska inte privatiseras

Västerviks sjukhus eller Oskarshamns sjukhus. Det är alternativen för den borgerliga landstingsmajoriteten.
Att privatisera länssjukhuset i Kalmar är inte aktuellt
Kalmar • Publicerad 16 januari 2003

- Vi vill inte lägga ut verksamhet i nya driftsformer av ideologiska skäl.

- Det handlar helt enkelt om att förbättra villkoren för patienter och personal.

Hans Wendell (c) och Peter Johansson (m), båda landstingsråd, håller för fullt på att finslipa den borgerliga majoritetens förslag till hur delar av landstingets verksamhet ska konkurrensutsättas/privatiseras.

- Vid landstingsstyrelsens beredning kommande torsdag, 23 januari, sätter vi ned foten, då ska vi presentera våra idéer om hur vi kan gå vidare med det här arbetet, förklarar Peter Johansson.

Målen med förändringsprocessen är flera. Det stora övergripande är ekonomi.

Kontroll över köerna

- Gör vi ingenting riskerar vi att tvingas genomföra kraftiga strukturförändringar inom den verksamhet vi har, det kan till och med bli aktuellt med nedläggningar av verksamhet, förklarar Hans Wendell.

Vad den borgerliga gruppen har för tankar vill inte Hans Wendell och Peter Johansson kommentera.

Men att en idé som diskuteras är att pröva möjligheten att låta en fristående entreprenör driva ett av länets tre sjukhus förnekar de inte.

- Det finns i Sverige ett antal goda exempel på hur verksamheten har blivit både billigare och effektivare på entreprenad. Och för oss handlar det här arbetet om flera aspekter. En som är väldigt viktig i sammanhanget är de långa vårdköerna som finns i dag. De måste vi få kontroll över, fortsätter Peter Johansson.

En sak kan dock Hans Wendell och Peter Johansson bekräfta. Diskussionen om att privatisera ett sjukhus berör inte länssjukhuset i Kalmar. Projektet kommer, om det förverkligas, att genomföras i Västervik eller Oskarshamn.

Kommer att ske öppet

- Vi ska förtydliga våra tankar och idéer om en vecka. Men låt mig än en gång få slå fast. Det här handlar inte om politik. Vi är inte ute efter att försämra vården i länet, tvärtom. Vi vill undersöka möjligheterna att ge patienter och personal bättre villkor. Men det kommer inte att ske utan offentlig insyn i verksamheten, säger Hans Wendell.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.