Länssjukhuset har långt till toppen

Oskarshamn har landets bästa ”mindre sjukhus”. Länssjukhusets rankning är inte lika positiv.
– Jag skulle tro att vi ligger rätt långt ner på listan.
Kalmar • Publicerad 18 januari 2013
Foto: Paul Madej

Johan Rosenqvist är sjukhuschef på länssjukhuset i Kalmar. Utan att veta exakt är han rätt säker på att just länssjukhuset inte tillhör de bästa i landet när medicinsk kvalitet är den viktigaste mätparametern.

Bakom den rankning av landets alla sjukhus som nu presenterats, som delats in i tre kategorier, universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus, står tidningen Dagens medicin.

I klassen mellanstora sjukhus, där länssjukhuset i Kalmar ingår, jämfördes 32 olika sjukhus och till bäst i klassen utsågs länssjuk­huset Ryhov i Jönköping. Bästa universitetssjukhus blev universitetssjukhuset i Linköping.

–?Jag har varit i kontakt med Dagens medicin för att få veta exakt var länssjuk­huset hamnat i rankningen men inte fått något besked. Men faktum är att när det gäller mätningar av rent medicinska resultat har vi under flera år hamnat ganska långt ner i Öppna jäm­förelser. Där har landstinget ofta legat i den nedre tredjedelen, säger Johan Rosenqvist.

Att denna mätning lyfter fram olika sjukhus medicinska kvaliteter uppskattar Johan Rosenqvist.

–?Vi vet att vi ligger bra till när det gäller vårdköer, hur patienterna uppfattar vården och hur mycket vård man får för pengarna och andra liknande mätningar. Men som läkare tycker jag naturligtvis att de medicinska resultaten är viktiga, säger han.

Hur ska då länssjukhuset förbättra den medicinska kvaliteten?

–?Detta är ett arbete som redan pågår, varje klinik arbetar systematiskt och målmedvetet för att hela tiden få bättre kvalitets­resultat. Men det är viktigt att veta att vissa av de resultat som vägs in i mätningen är upp till fem år gamla. Dessutom har vi redan verksamheter, exempelvis ortopedkliniken som håller toppklass i Sverige. Men visst, det finns också verksamheter som har ett arbete framför sig att göra för att förbättra den medicinska öka kvaliteten, säger Johan Rosenqvist.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.