Länsmuseet flyttar samlingar

Efter 30 år av tillfälliga och bristfälliga lokaler får Kalmar läns museum flytta in sina samlingar i gamla Volvofabriken.
Kalmar • Publicerad 14 oktober 2011
Birgit Körge, ansvarig för länsmuseets samlingar, i en av muséets nuvarande förvaringslokaler. Här har problemen varit många. ? Många föremål har skadats vid en översvämning och vi har haft stora problem med mögel.
Birgit Körge, ansvarig för länsmuseets samlingar, i en av muséets nuvarande förvaringslokaler. Här har problemen varit många. ? Många föremål har skadats vid en översvämning och vi har haft stora problem med mögel.Foto: Mats Holmertz
Foto: 

Kalmar läns museum tar över närmare 4000 kvadratmeter av de 30000 kvadratmeter av Volvofabriken som Kährs tidigare använde som lager.

– Det är en glädjedag idag. Lokalfrågan har varit uppe på varenda ett av Kalmar länsmuseums styrelsemöten och frågan har utretts av kommunen i tio års tid. Chokladfabriken, Snurrom, Rifa, Bombardier och Arlas ostlager har varit heta kandidater, men först nu har man hittat fungerande lokaler, säger museichef Örjan Molander.

Museets omfattande samlingar har under tiden funnits spridda i fem olika förvaringslokaler. I Ångkvarnen har man haft stora problem med mjölbaggar, i andra lagerlokaler har man drabbats av översvämningar och problem med fukt och mögel. I de nya lokalerna ska det finnas tre olika klimatzoner, med olika luftfuktighet. Alla föremål kommer att passera rengöring och frysrum för att man ska vara säker på att inga skadedjur ska följa med till de nya lokalerna.

– Vi har upplevt många tillfälliga lösningar, föremål har flyttats fram och tillbaka och farit illa, säger Örjan Molander.

– Hur många föremål vi har beror på hur man räknar. Räknas ett par skor som ett eller två föremål och är en servis ett föremål eller 150? Vi tror att det handlar om ungefär en halv miljon föremål.

Det handlar om allt från mynt till möbler. Huvuddelen är arkeologiska föremål och de flesta föremålen är från förhistorisk tid. Det som det inte finns mycket av är föremål från 1900-talets andra hälft. Problemen med att hitta förvaringslokaler har gjort att samlingarna knappast kunnat växa alls.

Flytten påbörjas under våren 2012, kostar 10 miljoner kronor och beräknas ta fyra år.

I samband med flytten ska alla föremål katalogiseras och digitaliseras.

– Lika viktigt som det är att förvara samlingarna på rätt sätt är det att göra samlingarna tillgängliga för invånarna, säger Örjan Molander.

När man flyttar brukar man passa på att rensa ut, ska ni göra det?

– Det är en het fråga också hos oss. Självklart kommer vi att överväga varje föremål, vilket skick det är i och vad det representerar, men huvudprincipen är att det mesta ska flyttas.

Flytten av länsmuseets samlingar till gamla Volvofabriken påbörjas under våren 2012.

Den kostar 10 miljoner kronor och beräknas ta fyra år.

Landstingsstyrelsen har beviljat fyra miljoner kronor för att flytten.

Kalmar läns museum har ansökt om medel från Boverket för inredning av magasinen.

Diskussioner förs med Regionförbundet om finansiering av digitaliseringen.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.