Lång väntan på bostadstillägg

Hela 4 100 ärenden ligger i kö och arbetssituationen är ansträngd på enheten för bostadstillägg på Försäkringskassan. Nu skjuts extra resurser till för att lösa problemet.
Kalmar • Publicerad 29 juni 2012

På enheten för bostadstillägg vid Försäkringskassan i Kalmar är arbetssituationen pressad för de anställda. Många ärenden ligger på kö och de anställda har svårt att hinna med.

– Det är ett ansträngt läge. Det beror på att det varit en topp med fler inkommande ärenden än vanligt under våren, i kombination med nyanställd personal som inte hunnit komma in i verksamheten, säger Kalle Greiff som arbetar på försäkringskassan i Kalmar och i sitter i fackförbundet ST:s sektionsstyrelse.

Just nu ligger 4 100 ärenden på kö för utredning.

– Av dem har 1 200 legat längre än 30 dagar, vilket är den tid det max ska ta för Försäkringskassan att utreda ett ärende. Så det är tryck på personalen, säger Kalle Greiff.

Barometern skrev i mars i år om arbetssituationen på enheten för bostadstillägg, då personalen upplevde sig mycket stressad och hade svårt att hinna med.

Ingen förbättring tycks ha skett sedan dess.

– Många upplever att de inte räcker till, vilket kan leda till att man tar med sig jobbet hem. Det har också varit en återkommande övertid under vintern och våren, även om den nästan uteslutande varit frivillig. Trots det kanske övertiden är ett tecken på att personalstyrkan inte är tillräcklig, säger Kalle Greiff.

Camilla Ödin, som är platschef för Nationellt försäkringscenter, dit enheten för bostadstillägg tillhör, säger att man nu ska ta till krafttag för att komma tillrätta med problemet.

– Läget är ansträngt på grund av ett onormalt högt söktryck under våren. Vi har hittills klarat våra kundmål, det vill säga ingen har behövt vänta på sina pengar. Men nu ser vi att extra resurser behövs för att även framöver klara våra kundmål. De extra resurserna sätts in från och med nästa vecka, säger Camilla Ödin.

Kalle Greiff ser posivit på att personalen nu får avlastning.

– Men man kan så klart undra varför det har dröjt så här länge, säger han.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.