Landstinget ska slås ihop till en enhet

Landstinget i Kalmar län ska efter drygt 30 år bli en enhet. Revirstriderna mellan norr och söder ska ta slut. Vården samordnas helt ur ett länsperspektiv.
Kalmar • Publicerad 1 februari 2003

Under året slås södra och norra hälso- och sjukvårdsförvaltningen ihop till en länsövergripande förvaltning. En ny länssjuk-vårdsdirektör ska rekryteras, tjänsten placeras direkt under landstingsdirektören. Uppdrag: Rationalisera vården i länet så att den blir så effektiv som möjligt. Enda undantaget är akutsjukhusen som politikerna bestämt ska vara kvar som i dag.

- Genom en samordning även där kunde vi sparat stora

pengar, nu måste det göras i övriga verksamheter, säger landstingsdirektören Johan Assarsson.

Besluten om en gemensam länsförvaltning kommer samtidigt som landstinget är i full färd med att rekrytera en ny sjukvårdsdirektör till södra förvaltningen.

Har huvudansvaret

- Det är inget märkligt med det. Sjukhusen i länet är så stora arbetsgivare att de behöver var sin sjukvårdsdirektör, och glöm inte heller bort att de även har huvudansvaret för primärvården.

Sju personer av de sökande till tjänsten i söder kommer att intervjuas, men om det i den gruppen också finns en kommande länsjukvårdsdirektör vill inte Johan Assarsson spekulera i.

- Vi vet inte ännu om vi ska gå ut externt eller ta det internt. Det vi vet är att den nya organisationen inte ska kosta mer än den gamla, det får vi lösa genom en omfördelning inom administrationen.

Nödvändig förändring

Johan Assarsson ser den här förändringen som helt nödvändig för att komma till rätta med landstingets ekonomiska kris.

- Vi måste se vården i ett länsperspektiv med vår hårt ansträngda ekonomi.

- Jag brukar ta fram min gamla Nordisk Familjebok från 1914 där det står att "landstingen i Sverige följer länsgränserna, utom i Kalmar län", de gamla strukturerna har funnits kvar för länge, säger landstingsdirektören Johan Assarsson.

Mikael Larsson-Ek
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.