På kyrkans julfest gick en tung kyrkopolitiker till hårt angrepp på en av prästerna. Sedan dess svallar känslorna i Halltorp. Namnlistor har samlats in och en politisk schism har blossat upp.
Kalmar • Publicerad 13 december 2005

På julfesten på onsdagen i förra veckan i Halltorp med ett hundratal kyrkfolk från pastoratet med präster, kyrkopolitiker och konfirmandledare släppte en välkänd profil, den avgående ordföranden i kyrkonämnden, Åke Eskilsson, en bomb.

"Härskarfasoner" I sitt avskedstal sade vad han tyckte vad han om kyrkoherden Magnus Sollersten och särskilt om komminister Peter Åström. Han är arbetsledare för bägge.

- Han vräkte ur sig oförskämda och felaktiga påståenden om min medarbetare. Han påstod att Peter Åström är odemokratisk och har härskarfasoner, säger kyrkoherde Magnus Sollersten, och menar att det ligger en konflikt bakom.

Han blev så paff över utspelet att han aldrig ingrep.

Hade ni sprit på julfesten?

- Nej, nej, det var bara julmust och lättdryck.

Vad handlar konflikten om?

- Det handlar troligen om värmepannan i prästgården som krånglat sedan 1,5 år tillbaka.

Det var Åke Eskilsson som var ansvarig för att den skulle fungera.

Peter Åström är komminister med placering

i Halltorps församling och bor i prästgården.

När Barometern-OT ringer upp hänvisar han till facket och stiftet som nu ska utreda ärendet och beskriver bara vad han kände.

Grät i tre dagar - Jag kände mig kränkt och blev förödmjukad. Jag var knockad, offentligt sågad och förödmjukad vid pastoratets julbord. Jag grät i tre dagar, säger han och medger att han direkt efter händelsen sökte ett jobb i ett annat pastorat.

Betraktar påhoppet som gravt Samtidigt beskriver han det enorma stöd han har fått av alla församlingsbor som ett lyft upp ur mörkret.

Är du en envåldshärskare som du har kallats?

- (Skratt). Det verkar ju inte som om andra tycker det, svarar Peter Åström, som har återhämtat sig efter den turbulenta händelsen.Församlingsborna i Halltorp/Voxtorps församlingar söder om Kalmar har stått upp som en man efter vad många betraktar som ett gravt påhopp på deras präst.

Sprängfylld kyrka På måndagskvällen var det möte i Halltorpsskolans matsal där de som kände sig manade kunde skriva på namnlistor till stöd för prästen Peter Åström och hans hustru som är kantor i samma församlingar, Halltorp/Voxtorp.

Vid söndagens luciahögtid fick han ett enormt stöd. Halltorps kyrka var sprängfylld. Kicki Olsson, församlingsmedlem som ingår

i Alliansen med föreningar Halltorp/Voxtorp och som gemensamt har ordnat med namnlistor utlagda i affär och skola, berättar att vuxna män grät och att det var en enorm gemenskap i kyrkan.

- Vi tillåter inte att man uttrycker sig så - speciellt inte på en julfest.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.