Kvinna hittade mask i maten

En kvinna hittade en spolmask i köttfärsen när hon skulle laga mat. Men den kom inte från färsen utan från ett ägg.
Kalmar • Publicerad 15 mars 2006

- Jag fick just resultatet från labbet. Spolmasken var av den typ som finns hos höns. Den hade alltså lyckats ta sig upp i äggledaren hos hönan och vidare in i ägget innan skalet hade hunnit bildas, säger livsmedelsinspektör Bo Olsson.

Den smått osannolika, och rätt äckliga, historien tog sin början förra tisdagen. Då köpte kvinnan köttfärs i en livsmedelsbutik i Kalmar. När hon skulle tillreda den, fick hon en obehaglig överraskning: En decimeterlång mask låg bland malt kött, ägg och lök, det vill säga de ingredienser som skulle bli en härlig köttfärslimpa.

Lämnades in till labbet Kvinnan tog för givet att masken kom från färsen.

- Hon ringde mig och jag uppmanade henne att lämna in masken till labbet.

Där kunde man konstatera att det mycket riktigt rörde sig om en spolmask som förutom hos människor finns hos vissa djur, exempelvis hundar, hästar, höns och katter, enligt Bo Olsson. Men det var först på tisdagseftermiddagen som analysresultatet visade att det rör sig om en sorts mask som endast förekommer hos höns. Den hade alltså nått smeten via ägget, inte via köttfärsen.

"Måste ha missat" - Äggleverantören måste ha missat spolmasken vid genomlysningen, säger Bo Olsson.

I dag ska han börja utreda hur det kommer sig att ett ägg innehållande en spolmask hittade till livsmedelsbutiken och i vilken butik som ägget har sålts.

Maria Kanje
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.