Kungen manade full fart framåt när Sjöfartshögskolan invigdes

- Det här såg ju jättebra ut.
Kungen var mycket nöjd efter invigningen av Sjöfartshögskolans nya lokaler under pompa och ståt på fredagens eftermiddag. Han lovade att följa utvecklingen på skolan från sin utsiktspost i Stockholm.
Kalmar • Publicerad 10 maj 2003
Invigningens minut. Full fart framåt beordras av Kung Carl XVI Gustaf.foto:sonja palm
Invigningens minut. Full fart framåt beordras av Kung Carl XVI Gustaf.foto:sonja palmFoto: 

- Men också från Kalmarsund, sade kungen och tänkte på sitt Öland och Solliden.

Redan en timme före kungens ankomst spärrades delar av kajen framför skolan av med blåvita polisband.

Hela kajen fylldes av högstidsklädda människor som kommit för att inviga den nya skolan som redan strax efter årsskiftet fyllts av 600 elever.

Presentborden fylldes ganska snart av vacker konst med sjömotiv, av skålar, blommor, båtmodeller och tavlor. Efter en stunds väntan på kungen, som kom i sällskap med landshövdingen var det dags för den hundrahövdade skaran att bänka sig i aulan för invigningstal.

Rektor Örn Taube inledde och efter honom var det dags för skolans prefekt Rolf Zeberg att uttrycka sin glädje och tacksamhet över den stora dagen som äntligen infunnit sig.

- Jag hoppas att den här satsningen sätter ett litet spår i minnenas bank, sade Rolf Zeberg.

Christina Rogestam företrädde fastighetsägaren Akademiska Hus och talade vid invigningsfesten. Det gjorde även Jan-Olof Wernersson, moderat kommunalråd och han tog i ända från magtrakten.

- Vi har världens finaste sjöbefälsutbildning, slog Wernersson fast efter en kort historisk inledning.

Studentkårens ordförande vid Sjöfartshögskolan vittnade om att byggnaden inte betyder allt. Martin Andersson lovordade ryggraden i skolan, lärarkåren och skolledningen och utnämnde Rolf Zeberg till en ständig hedersmedlem i studentkåren.

Johan Fransson, direktör vid Sjöfartsverket slog ett slag för svensk sjöfartsnäring som har ett gott rykte internationellt.

- Men det gäller att komma till rätta med sjöfartens anseende bland politiker och allmänhet, sade Johan Fransson och manade full fart framåt.

Folke Patriksson, B&N Nordsjöfrakt, berättade om sammanslagningar inom sjö-industrin som gagnar alla parter.

- Spara inte på resurser. Framtiden finns här, sade han och pekade ut över skolan, som Patriksson anser ligger i Sveriges sjöfartscentrum.

Kungen sade i sitt tal att den fina kvaliteten vid sjöbefälsutbildningen i Kalmar är välkänd sedan tidigare.

- Hela vårt land får nytta av att Kalmar satsar på full fart framåt, sade Carl XVI Gustafs fast övertygad.

Efter invigningstal och rundvisning dukades det upp till stor buffé för 160 gäster.

LOTTE ZENKERT

lotte.zenkert@barometern.se

0480-592 68

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.