Annons

Experten: Kulmen för coronaviruset inte nådd än

Vi har inte nått kulmen för coronaviruset, fler fall i Sverige är att vänta och en sjuk person smittar i snitt två till tre personer. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, ger svar om viruset.
Kalmar • Publicerad 4 februari 2020 • Uppdaterad 28 februari 2020
Professor Björn Olsen säger att människans sätt att exploatera natur och djur ligger bakom coronaviruset.
Professor Björn Olsen säger att människans sätt att exploatera natur och djur ligger bakom coronaviruset.Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Varför har det blivit så stor uppståndelse kring just coronaviruset?

– Helt enkelt för att det är ett helt nytt virus som dyker upp. Vi har sars i minnet och det här stör hela bilden. Alla andra virus som vi har cirkulerande kan vi nästan ställa klockan efter. Vi vet hur många som ska bli sjuka, hur många som ska bli svårt sjuka och ungefär hur många som ska dö. Sedan kommer det här viruset ur tomma intet. På kort tid blir det 20 000 sjukdomsfall och närmare 500 döda och då kan vi fundera över vad det betyder? Det är en okänd faktor som ställer till tillvaron för oss ordentligt.

Annons

– Uppmärksamheten man hade från början var helt korrekt. Nu ser vi även indirekta effekter som att börsen går ned och det är välkända fenomen vid stora smittoutbrott.

TV: Så smittar coronaviruset:

Här saknas innehåll

LÄS MER: Senaste nytt om coronaviruset:

Hur kommer det sig att virussjukdomar uppstår?

– De uppstår inte bara utan är från början djurburna och sedan tar de sig via en serie händelser över till människan. Det beror bland annat på vårt sätt att exploatera naturen och djuren. Ju mer vi gör det och exploaterar oss för exempelvis fladdermöss desto mer problem får vi. Vi ska också komma ihåg att fladdermöss intar en särställning när det gäller besvärliga virus. Sars, sannolikt också mers och nu det här är fladdermusviruset.

– I Sydostasien men även på andra platser äter man vilda djur. Det är ett problem. Det inte bara ett bekymmer ur smittskyddssynpunkt utan även den biologiska mångfalden. Många av djuren som säljs på marknader är utrotningshotade.

Är det en allvarlig sjukdom?

– Det vet vi att det är, men med det sagt kommer inte hela världen att gå under. Vi kommer att få en riktig kyss och sedan resa oss igen. När dammet har lagt sig kommer vi att lära oss en hel del om den här typen av virus och vilken fara det finns med den livsstilen vi har. Vi har tjatat om det här i många år men det har inte varit aktuellt att lyssna på det utan det har varit ”inga problem, det här kan vi hantera”. Men titta på den här situationen. Om vi skulle få många fall här kommer vi att belasta sjukvården ganska extremt.

Kulmen för viruset?

– Den är inte nådd. Vi är på väg upp nu.

Hur dödligt är viruset?

– Ungefär 20 000 är insjuknade och kring 500 döda. Det är ett par procent men den skulle jag tro kommer att öka. Minst 1 000 personer är kritiskt sjuka i Kina.

Annons

Vet ni något om smittsamheten än?

– Vi vet inte hur det är i samhället eller exakt i vårdsituation men man har gjort en slags uppskattning av smittsamheten och då smittar en sjuk person i snitt 2,2 personer. Ett fall ger två fall, två fall ger fyra fall, fyra fall ger åtta och så vidare. Från början är det en linjär ökning och sedan blir det exponentiellt. Då går det fort.

Hur skyddar du dig som privatperson?

– Det är en Nobelprisfråga. Undvik de som är sjuka. Det är väl den bästa regeln.

Finns det några fall av smittspridning mellan människor förutom i Kina?

– Ja, i Tyskland exempelvis. Vi ska komma ihåg att vi har känt till viruset i fyra veckor och den här situationen är inte på något sätt avgjord. Bara för att vi har haft väldigt få fall utanför Kina betyder det inte att det kommer fortsätta vara så. Man ska tänka på att Kina innehåller en femtedel av jordens befolkning. Vad de gör nu är en nedstängning och nedsläckning av delar av landet som helt saknar motstycke. Det har aldrig någonsin skett i den här skalan.

TV: Från megametropol till spökstad – se hur Coronaviruset har förvandlat Wuhan:

Här saknas innehåll

Hur tycker du att Kina hanterar det?

– Från början hanterade de det inte så jäkla bra då de försökte tysta ner det men när det kom upp till ytan har de hanterat det så bra man kan. I vilket annat land som helst hade det här gått käpprätt åt skogen. Då hade vi haft en smittspridning långt utanför landets gränser. Man får tycka vad man vill om diktaturer men någon måste peka med hela handen i sådan här situationer.

Ett fall i Sverige hittills, är det sannolikt att vi kommer att få se fler fall?

– Ja, det tror jag. Men vilken omfattning vet jag inte.

LÄS MER: Tidigare publiceringar om Coronaviruset:

TV: Coronaviruset – detta har hänt:

Här saknas innehåll

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons