Annons

Krusenstiernska gården räddas av kommunen

Kalmar kommun går in med miljonbelopp för att rädda Krusenstiernska gården.
Kalmar • Publicerad 20 februari 2018

Den populära Krusentiernska gården är på fallrepet. Kommunen äger fastigheten och driften sköts av Stiftelsen Krusenstiernska gården. Där fanns det en glad ordförande i dag.

– Ja, jag var egentligen aldrig orolig, det är en fantastisk plats. Men vi har det tufft ekonomiskt och det är kämpigt att hela tiden försöka få ihop pengar, säger Sven-Evert Arvidsson.

Annons

Egentligen krävs det åtgärder både när det gäller byggnader och trädgård.

– Vi har dåliga träd som vi måste ta hand om omgående. Det är många barn som besöker oss så jag är varje år lite orolig att ett träd ska falla eller att en gren ska gå av. Själva byggnaderna har vi redan börjat med. Vi byter hela trossbotten på ett av husen.

Hinner ni klart i tid när ni öppnar den 15 maj?

– Ja, det ska inte vara några problem, men vi får slita. Förra året hade vi lite problem och då fick jag rycka in och slå gräs. Det är lite så att vara ordförande i den här typen av verksamhet.

Har sommarteatern inneburit att det slitits mer på gården?

– Inte alls. Det är bara gräsmattan som slits och den är ikapp 14 dagar efter att sista föreställningen är spelad.

Krusenstiernska gården är ett populärt besöksmål och de tar in 60 000 besökare, hälften är fikagäster, den andra hälften går på sommarteater.

Under tisdagen var ärendet uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– För tio år sedan inledde vi ett samarbete med Statens Fastighetsverk angående slottet. Tidigare hade man inställningen att kulturarv inte skulle vara så publika, för att om möjligt inte slita på anläggningarna. Men då vände vi på resonemanget och ville i stället öppna upp så ännu fler besökare fick besöka slottet och som genererade högre intäkter som kan återinvesteras, säger Johan Persson (S).

Han ser nu att man gör samma sak med Krusenstiernska.

Annons

– Det är landets mest välbevarade stadsträdgård, så ska det förbli, säger han.

Enligt servicenämndens rapport så kommer omedelbara åtgärder kosta drygt 500 000 kronor. Därtill kommer det kosta 1,8 miljoner kronor per år för bland annat trädgårdsmästare och kostnader på mellan 300 000 - 500 000 kronor årligen för upprustning enligt vårdplanen som tagits fram av länsstyrelsen.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

Här saknas innehåll

Anders BlankSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons