Kritiserad rektor ska bli tydligare

Rektor Stephen Hwang tar åt sig av kritiken om bristande kommunikation. Nu ska det bli allmänna personalmöten för att stilla informationstörsten.
Kalmar • Publicerad 30 mars 2010
Linnéuniversitetets rektor Stephem Hwang utlovar bättre information i framtiden.
Linnéuniversitetets rektor Stephem Hwang utlovar bättre information i framtiden.Foto: 
? Man kommunicerar inte mycket. Man förankrar för sällan beslut. Man går ut för snabbt med beslut som inte är formellt fattade. Folk vet inte vilka beslut som gäller och vad som går att lita på. Det är inte bra, säger Mitsuru Suzuki, Sacos ordförande på Linnéuniversitetet.
? Man kommunicerar inte mycket. Man förankrar för sällan beslut. Man går ut för snabbt med beslut som inte är formellt fattade. Folk vet inte vilka beslut som gäller och vad som går att lita på. Det är inte bra, säger Mitsuru Suzuki, Sacos ordförande på Linnéuniversitetet.Foto: 

Som Barometern tidigare beskrivit är Sacos fackliga styrelse på Linnéuniversitetet missnöjda med hur ledningen har skötte information både utåt och inåt i organisationen. Det har i sin tur lett till osäkerhet och rädsla hos personalen. Sacos ordförande på Linnéuniversitetet Mitsuru Suzuki är särskilt kritisk till rektor Stephen Hwang och universitetsdirektören Annika Åkerblom. Bristen på kommunikation menar han skapar osäkerhet av den grad att det på sikt kan skada universitetet.

– Risken är att vi blir lama, att folk inte vågar ta egna initiativ för att skapa kreativa lösningar så att Linnéuniversitetet blir bra. Den risken finns om människor är rädda eller osäkra, säger Mitsuru Suzuki.

Bland annat har ett ännu inte formellt fattat beslut om att riva upp Växjöprofessorernas avtal om tilldelning av forskningstid väckt ont blod hos vissa professorer då det finns en risk att forskningstiden blir mindre när nyordningen träder i kraft.

– En del av professorerna säger att de inte vågar stanna kvar om det här med forskningstiderna ändras. Stephen Hwang säger att han vill rekrytera duktiga forskare men med det här ryktet undrar man vilka som ska söka sig hit. Är forskarna duktiga har de säkert redan goda anställningsförhållande på andra platser, säger Mitsuru Suzuki.

Rektor Stephen Hwang håller med Saco om att det har varit för knapphändig information från universitetsledningen till de anställda för att det ska vara riktigt godkänt samtidigt som han menar att det får finnas en viss förståelse eftersom ett helt nytt universitet skulle sjösättas.

– De har rätt i detta. Det har varit oerhört intensivt för mig och hela min stab och vi har gjort så mycket som vi har orkat. Men vi har insett att vi måste informera mer och har därför planerat för att hålla allmänna personalmöten. Det har vi missat, säger Stephen Hwang.

Grunden till oron som finns i organisationen för tillfället tror han har sitt ursprung i att det är en ny organisation med nya chefer. Stephen Hwang delar inte Mitsuru Suzukis åsikt att ändrade villkor för professorerna kan leda till en forskarflykt. Systemet kommer att gynna duktiga forskare och att han som rektor har svårt att prioritera utifrån andra grunder än att det bedrivs god forskning.

– Det finns ingen generell risk. Det här ger med medel till de duktigaste forskarna. Möjligen är det så att de som känner att de inte tillhör den här gruppen inte vill vara kvar, säger Stephen Hwang.

Facklig kritik av universitetsledningen

? Beskedet om förändringar i hur forskartid tilldelas gick ut till professorer men är inte färdigförhandlat enligt MBL. Mitsuru Suzuki anser också att det behövs en konsekvensutredning för vad beslutet innebär för arbetsmiljön.

? Den nya universitetsledningen har tagit för vana att ge muntliga besked istället för skriftliga. Ibland ges det även motstridiga besked vilket leder till än större förvirring. Administrativ personal känner sin kompetens ifrågasatt.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.