Kreativ lösning för prideövergångsstället

Kalmar Artikeln publicerades
Såhär blev lösningen när kommunen inte kunde måla på det vita för att skapa prideflaggan.
Foto: Hector Barajas
Såhär blev lösningen när kommunen inte kunde måla på det vita för att skapa prideflaggan.

I början av augusti var det inte säkert att det skulle bli ett övergångsställe i pridefärgerna. Men efter allmänheten begärde det anordnades det snabbt, och denna gången på ett annorlunda sätt.

Det var osäkert om det skulle bli ett övergångsställe i pride-anda. Kommunen hade inte fått in någon beställning eller önskemål om det, men när bland annat barometern började skriva om det ordnades det snabbt.

– Det var inte ett svårt beslut för oss, vi har ju haft det tidigare, säger Stefan Larsson, förvaltningschef över trafik, mark och evenemang i Kalmar kommun.

Tidigare har pridefärgerna målats på de vita strecken som visar var ett övergångsställe går. Men enligt Transportstyrelsen är det inte tillåtet.

– Vi hade en diskussion om vilken färg det ska vara och ska det vara korrekt ska det vara vitt. Men det står ingenstans om vilken beläggning det ska vara mellan strecken, säger Stefan Larsson.

Att övergångsstället har blivit målat i år igen är de på Kalmarsunds pride väldigt glada över.

– Vi är så glada över att det har löst sig och vi vill ge ett stort eloge till de på kommunen som kom på den här lösningen. Nu hoppas vi att det kommer att bli långvarigt, säger Thomas Isaksson, tillförordnad ordförande på Kalmarsunds pride.

Planen var från början att övergångsstället skulle permanent vara målat i pride-färgerna. Men om det kommer att bli så vet inte Stefan Larsson.

– Vi har inte haft någon diskussion om det. Om det blir det så är det ett politiskt beslut som behövs ta, säger han.

– I flera svenska kommuner och i Europa har man övergångsställen som är målade i pridefärger, så det är väl bra om man behåller det, säger Thomas Isaksson.

Det har funnits många reaktioner på att måla övergångsstället och tidigare år har några försökt att förstöra färgerna genom att skapa bromsspår.

– Vi har fått övervägande positiv respons på det här beslutet. Men det har förekommit att några har försökt förstöra det, men det är mindre i år. Men det är ganska hård trafik och då är det klart att det slits ändå, det är ju inte samma kvalité som det vita, det är en massa, säger Stefan Larsson.

Att det är färre som har försökt att förstöra och slita borta färgerna ser Thomas Isaksson positivt på.

– Det låter hoppingivande, det är en utveckling i den riktning som vi arbetar för. Vårt mål är att prideflaggan och HBTQ-frågor ska vara okontroversiella.