Kraftig ökning av båtstölder i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Suvad Mrkonjic

Under sommaren ökade båtstölderna kraftigt mot året innan.

Förra helgen fick båtar i Kalmars gästhamn påhälsning av tjuvar.

För ett tag sedan gick polisen ut med en uppmaning till båtägare i Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne län att se till sina båtar. Detta efter att cirka 180 båtmotorer och 70 båtar hade stulits från början av året till slutet av augusti.

Kalmar har dock varit relativt förskonat.

Enligt Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar, har det kommit in totalt tio anmälningar om båtstölder eller försök till stölder under de tre sommarmånaderna. Det är en kraftig ökning mot året innan, då bara en anmälan gjordes, men i nivå med året innan dess.

  Flera av sommarens anmälningar gjordes förra helgen. Då fick flera båtar i gästhamnen påhälsning av tjuvar.

  Bland annat har någon tagit sig in under kapellet på en båt och stulit livsmedel från kylen och en mobiltelefonladdare. Någon har dessutom öppnat kapellet på ytterligare en båt och sökt igenom olåsta utrymmen. Dessutom har någon försökt ta sig in i ett större fartyg som låg förtöjt i hamnen men där ska man ha blivit skrämd och lämnat platsen.

  I övrigt sticker en båtstöld vid Björkuddevägen i slutet av juli ut bland sommarens anmälningar.

  – Två män blir iakttagna när de tar båten. De använder sig av den och ger sig ut på sjön, men sedan hittar men den förtöjd vid en brygga som tillhör kommunen nedanför området, säger Lotta Petersson.

  Det finns svaga signalement på männen men ingen misstänkt i dagsläget.

  Utöver det berättar hon att det även stals två roddbåtar och en jetski under sommaren. Den ena roddbåten samt vattenskotern hittades senare.

  Däremot stals inte en enda båtmotor. Enligt Lotta Petersson kan det tyda på att många båtägare vidtagit förebyggande åtgärder. Polisen informerade styrelserepresentanter från båtklubbarna i kommunen om just förebyggande åtgärder i våras. Man berättade också om båtsamverkan och om Appen Coboats.

  – Det är en app som du kan ladda ner som du kan kommunicera och bilda grupper i. Då går det snabbt att komma i kontakt med varandra och så kan även polisen lägga ut information om brott på en gång, säger hon.

  Fakta

  Så förhindrar du båtstölder

  Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.

  Se till att båten sitter väl förankrad i bryggan.

  Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.

  Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.

  Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.

  Källa: Polisen

  Visa mer...