Kostsamt skydda Hagbyåns vatten

Kommunen tänker bygga ett VA-nät i Mortorp utanför Tvärskog. Kostnaden blir över en halv miljon kronor per fastighet.
Kalmar • Publicerad 18 juni 2010
"Att vi här ute på landet skulle få kommunalt avlopp hade nog ingen tänkt sig tidigare,? säger Stig Eriksson nere vid  Hagbyån där han badat och metat abborrar sedan barnsben.
"Att vi här ute på landet skulle få kommunalt avlopp hade nog ingen tänkt sig tidigare,? säger Stig Eriksson nere vid Hagbyån där han badat och metat abborrar sedan barnsben.Foto: Malin Gustavsson
En 20 år gammal trekammarbrunn uppfyller inte längre miljöbalkens krav.
En 20 år gammal trekammarbrunn uppfyller inte längre miljöbalkens krav.Foto: Malin Gustavsson

Men det anser politikerna är en orimlig kostnad för en enskild fastighetsägare. Därför finns förslag om att Mortorpsborna ska betala omkring 140 000 kronor vardera. Resten ska till stor del betalas via skatten, enligt det förslag till beslut som finns.

Att kostnaden per fastighet blir så hög, beror på att trakten är glest bebyggd. Aldrig tidigare har Kalmar kommun byggt kommunalt vatten och avlopp i ett så glesbebyggt område, enligt Jörgen Madebrink, vd för Kalmar Vatten AB.

Bakgrunden är att Mortorp ligger vid Hagbyån. Därifrån får Kalmarborna en stor del av sitt dricksvatten. Och många av de 75 fastigheternas enskilda avlopp i Mortorp uppfyller inte lagens krav på avloppsrening, samtidigt som det ligger i hela Kalmars intresse att vattentäkten skyddas.

Stig Erikssons vuxna barn bor på hans föräldragård i Mortorp. Själv bor han numera i undantagshuset från 1700-talet. Eftersom det finns två hus på tomten kommer hans kostnad att bli drygt 180?000 kronor plus lite till.

Det blir till att gå till banken och låna pengar, konstaterar han.

Ändå är han positiv till att kommunen bygger ett kommunalt VA-nät i Mortorp.

Han hoppas dels på att folk får bygglov till nya hus i byn, men också att slippa bekymmer en gång för alla.

– Ett enskilt godkänt avlopp kostar mig kanske 100 000 kronor att bygga, säger Stig Eriksson.

– Men sedan tillkommer kostnader för underhåll och inspektion. Och man vet aldrig vilka nya krav som kan komma i framtiden.

Stig Eriksson är en av tre utsedda kontaktpersoner i Mortorp och Runtorp som haft en dialog med kommunen om hur avloppsfrågan kan lösas. Dialogen började på vårvintern 2009. Då hade flera fastighetsägare i trakten fått förelägganden om att fixa sina avlopp enligt lagens krav.

Förra sommaren ordnades ett möte av Mortorps intresseförening i gamla småskolan.

– Det var smockfullt på mötet. Jag tror att varenda en var där, berättar Stig Eriksson.

Enligt Stig Eriksson är Mortorpsborna övervägande positiva till ett kommunalt VA-nät.

– Jag hade nog väntat mig mer protester, säger han.

Fler och fler får krav

I Kalmar kommun finns 4 000 enskilda avlopp. Cirka 2 300 tros ha sådana brister att de inte kan godkännas.

Kommunens miljöinspektörer började med en systematisk genomgång 2008. Först tog man itu med avlopp som kan påverka dricksvattentäkter. Därefter handlar det om att skydda Östersjön mot övergödning.

Hittills har man hunnit med att kontrollera 1 100 avlopp. Förelägganden skickas ut löpande.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.