Kompakt tystnad om arenaavtalet

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Ett köp för 244,5 miljoner kronor och ett antal extra miljoner som engångssumma till Kalmar FF. Kommunens övertagande av Guldfågeln Arena närmar sig politiskt beslut, men än så länge är det mesta väldigt hemligt.

Förslaget att kommunen köper arenan av Kalmar FF för 244,5 miljoner kronor presenterades på en välbesökt presskonferens den 1 juni. Affären lanserades som ett "nollsummespel" för kommunen och sommaren skulle användas till förhandlingar. Bland annat skulle Kalmar FF:s kostnader i samband med övertagandet fastställas i form av en engångssumma. Hyresnivån var en annan fråga.

Därför sitter just nu kommunbolagens vd Ola Johansson vid förhandlingsbordet. Mittemot sitter Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund och styrelseledamoten P-O Persson.

Och de har bråttom med att få alla bitar på plats. Informationen hålls inom en liten krets, och den politiska oppositionen har hittills inte fått veta något alls.

  – Ju större beslut desto mindre tid till insyn blir det, säger Liberalernas Carl-Henrik Sölvinger, ledamot av kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU.

  – Då är det alltid stort hemlighetsmakeri från majoritetens sida och man hänvisar till affärshemligheter.

  Enligt kommunalrådet Johan Persson (S) ska ett beslut tas redan på nästa fullmäktigemöte den 30 oktober.

  Det betyder i sin tur att avtalsförslaget måste upp på bordet i KS AU senast i slutet av september, troligen tisdagen den 26, för att sedan landa hos kommunstyrelsen tisdagen därpå, den 3 oktober.

  Är inte det ett ganska tajt tidsschema?

  – Nej, grunduppgörelsen finns, sedan gäller det att få ihop allt till ett avtal, säger Johan Persson optimistiskt.

  Barometern har varit i kontakt med kommunens förhandlare Ola Johansson, men han vill inte säga något. "Förhandlingar pågår med utgångspunkt från kommunens och Kalmar FF:s avsiktsförklaring. Något mer har jag inte just nu", skriver han i ett svar.

  Kalmar FF:s ordförande Mattias Rosenlund säger lite mer, men är mest artigt tystlåten.

  – Vi har kommit en bra bit på väg, men det är en komplex fråga med många saker att reda ut. Vi är inte riktigt i mål än, men fortsätter i god ton.

  Vad är det för frågor det handlar om?

  – Det är allt möjligt. Momsfrågor, hyresnivåer, gemensamhetsanläggningar. Det är komplext, men vår ambition är att få ihop det till slutet av september.

  Mattias Rosenlund menar att det hade varit mindre komplicerat om det hade handlat om ett avtal mellan två företag.

  – Det är jag van vid från mitt yrkesliv, men nu är kommunen ena parten och då blir det många andra aspekter.

  – Sedan gäller det ju att uppgörelsen även landar bra hos oss, säger han.

  Inte heller Johan Persson vill säga något om själva avtalet.

  – Det vi sa vid pressträffen gäller och förhandlingarna följer den inriktningen.

  Vad finns det för stora stötestenar?

  – Jag vet inte om det finns några stötestenar precis, utan det handlar om formella bitar som fastighetsbildning och annat. Och det är ju inte politik.

  – Men tidsplanen gäller, så avtalet kommer upp i slutet av september.

  Kan något ändra det?

  – Nej, det tror jag inte.

  Kalmar FF:s Mattias Rosenlund svarar något mindre tvärsäkert på frågan om förhandlingen snart är klar.

  – Nja, vi är nära, men det dyker upp nya saker hela tiden, och vi vill att det ska bli klockrent åt alla håll och kanter. Det är viktigt att allt är korrekt.