Kommunen vill riva gammalt badhus

Det gamla badhuset i Trekanten ska rivas. I våras köpte Kalmar kommun huset från Ljungby-Mortorp-Karlslunda rödakorskrets för att få tillgång till marken i området.
Kalmar • Publicerad 26 juni 2010
Åke Jägerbrink var en flitig besökare på badhuset mellan 1946 och fram till dess att det stängde.  Foto: Mats Holmertz
Åke Jägerbrink var en flitig besökare på badhuset mellan 1946 och fram till dess att det stängde. Foto: Mats HolmertzFoto: Mats Holmertz

– Vår förhoppning är att riva huset för vi ser inget användningsområde för det. Det var vatten i källaren och vattenskador. Vi såg det inte som lämpligt att hyra ut, säger Gunilla Svensson, fastighetsförvaltare i Kalmar kommun.

Badhuset har funnits vid S:t Sigfridsån sedan början av 1940-talet. Hit gick bygdens skolelever för att bada en gång varannan vecka. Men även andra kom hit innan moderniteter som badkar och duschar blev vanligt i hemmen.

– Alla de som har badat här finns uppskrivna i en liggare, säger Åke Jägerbrink från Ljungby hembygdsförening.

– Det är synd att riva det egentligen. Det kan aldrig bli ett badhus igen men någonting kan kommunen göra.

Han har själv badat här sedan 1946 och fram till för 10–15 år sedan. Då frös och sprack ett av husets rör och sedan dess har byggnaden varit oanvändbar.

– Vi var sex till sju gubbar som var de sista som badade här i regel varannan vecka. Hade det inte hänt hade vi nog badat några år till, säger Åke Jägerbrink.

Han påpekar att många på orten har reagerat på att badhuset har förfallit genom åren.

– De som har badat här tycker att det är synd. De som är nyinflyttade har ingen relation till huset.

Linda Viskic
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.