GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen skärper kraven vid upphandling ännu mer

Kalmar kommun skruvar upp de omdiskuterade kraven vid upphandling ett snäpp till.
– Vi vill göra justa affärer med justa företag, säger kommunalrådet Bertil Dahl (V).
Kalmar • Publicerad 28 november 2017

Upphandlingspolicy i Kalmar kommun är den neutrala rubriken på det omarbetade policyförslaget som antogs i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Men den torra titeln handlar inte bara om varor och tjänster till lägsta pris, utan policyn ställer också tydliga krav på goda arbetsrättsliga villkor i nivå med kollektivavtal, svenska djurskyddskrav och att leverantörerna ska agera etiskt och ansvarsfullt.

”Kommunen är en storhandlare, och vi kan göra skillnad genom våra krav på justa villkor”. Kommunalrådet Bertil Dahl (V) är mycket nöjd med det nya förslaget till upphandlingspolicy.
”Kommunen är en storhandlare, och vi kan göra skillnad genom våra krav på justa villkor”. Kommunalrådet Bertil Dahl (V) är mycket nöjd med det nya förslaget till upphandlingspolicy.Foto: Mats Holmertz

– Det betyder till exempel att våra leverantörer inte ska kringgå eller utnyttja skattelagen. De ska alltså inte utnyttja eventuella kryphål i skattelagen eller placera pengar i skatteparadis, säger Bertil Dahl, som är mycket nöjd med de nya skrivningarna.

Han berättar att Kalmar kommun upphandlar varor, tjänster och entreprenader för en miljard kronor varje år.

– Vi är en storhandlare, och vi kan påverka med våra krav, säger han.

Den förra upphandlingspolicyn antogs för ett antal år sedan, och redan då fick kommunens kravlista kritik för att bryta mot EU:s upphandlingsdirektiv.

– Då fick vi kritik, bland annat av Konkurrensverket, för att vi inte ville handla med företag som fanns i skatteparadis. Men nu har vi tagit bort det ordet och skriver i stället att företagen inte ska ”kringgå eller utnyttja skattebestämmelser i syfte att uppnå andra skatteeffekter än lagstiftaren avsett”, läser Bertil Dahl ur det nya dokumentet.

Den nya upphandlingspolicyn innehåller också krav på att meddelarfrihet ska gälla för företag som utför tjänster inom vård, skola och omsorg. Det betyder att privat anställda får samma meddelarfrihet som de i offentlig tjänst.

– Det är en markering från vår sida, säger Bertil Dahl.

Konkurrensverket skickade i våras ett antal frågor till kommunen angående den tidigare upphandlingspolicyn, och det återstår att se om det också finns synpunkter på den nya.

– Men det är vi i kommunen som tar beslutet, och det står vi för, säger Bertil Dahl.

Nu ska förslaget gå vidare, först till kommunstyrelsen nu på tisdag, och sedan slutligen till kommunfullmäktige.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.