Kommunen sålde tomter för billigt

Kommunstyrelsen överskred sina befogenheter när den beslutade att sälja mark i Östra vimpeltorpet för ett lägre pris än den taxa som fullmäktige antagit för tomterna.
Kalmar • Publicerad 4 juni 2010

Det har Förvaltningsrätten i Växjö kommit fram till och dömer kommunen att upphäva beslutet om försäljning av de aktuella tomterna till Kärnhem. Men eftersom tomtförsäljningen redan är verkställd kommer domen troligen inte påverka saken i praktiken.

– Vi är skyldiga att vidta rättelse i den utsträckning som det är möjligt och det innebär att kommunstyrelsen får gå igenom ärendet igen. Eftersom det är sålt kan det vara svårt att vidta rättelse på grund av de civilrättsligt bindande avtalen med Kärnhem, säger Ann-Sofie Dejke, kanslichef på Kalmar kommun.

Den rättsliga tvisten om beslutet att sälja till kärnhem är förenligt med kommunallagen eller ej började när Toralf Alfsson (SD) överklagade beslutet då han ansåg att priset var alldeles för lågt och stred med tidigare beslut i kommunfullmäktige.

Kärnhems avsikt var att bygga 17 villor med upplåtelseformen bostadsrätt. Kommunen sålde marken till den taxa som var avsedd för flerbostadshus och skillnaden i pris blev drygt 5,4 miljoner kronor till Kärnhems fördel jämfört med om marken sålts till villabebyggelse. Kommunen har å sin sida anfört att en tillämpning av villapriset på tomterna skulle strida mot samma taxa. Förvaltningsdomstolen anser att kommunstyrelsen har gjort fel och att den frångått prislistan, "vilket inte kan ske med mindre än att frågan på nytt behandlas i kommunfullmäktige." Därför upphävs försäljningsbeslutet.

– I sakfrågan har de inte en synpunkt men eftersom det fanns en otydlighet i taxan borde beslutet ta tagits i fullmäktige. Vi ska ta fram nya riktlinjer till prissättning till fullmäktige, säger kommunalråd Johan Persson (S).

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.