Kommunen överklagar nej till bastionsarena

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Adolfson och grannen Patric Delborn.
Mattias Adolfson och grannen Patric Delborn.

Kalmar kommun ger sig inte. Domstolsbeslutet att riva upp bygglovet för en friluftsteater i bastionen Johannes Rex ska överklagas.

Det berättade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson i samband med en presskonferens på fredagen.

– Länsstyrelsen har varit med på hela resan, medan Riksantikvarieämbetet har en annan syn. Det är inte inte helt tydligt vad olika myndigheter tycker, och därför överklagar vi, sade han.

Det var i förra veckan som mark- och miljödomstolen beslutade att riva upp det beviljade bygglovet för en friluftsteater i den gamla bastionen Johannes Rex vid Södra Vallgatan. Domstolens besked gladde särskilt grannen Patric Delborn, som tagit strid med kommunen, och som nu hoppades att kommunen skulle ge upp sina planer.

Så blir det alltså inte.

– Nej, det här är en fantastisk evenemangsplats som vi vill jobba vidare med, sade Mattias Adolfson.

– Vi har länge behövt en sådan här arena.

Förvaltningschefen Johan Wendell höll med.

– Myndigheterna har inte varit jättetydliga i sitt yttrande, så därför vill vi ha det prövat, sade han.

Mark- och miljööverdomstolen är högsta instans i ett sådant här ärende, men ärendet tas inte upp automatiskt, utan det krävs först att kommunen beviljas prövningstillstånd. Och formellt är det servicenämnden som ska lämna in kommunens överklagande.

– För oss är det viktigt att få veta vad som är möjligt att göra i en stad som Kalmar, där vill vi ha vägledning, sade Mattias Adolfson.

Frågan om friluftsteater i bastionen var också uppe på samhällsbyggnadsnämndens möte, men då i form av ett medborgarförslag från Patric Delborn om att i stället bygga en utomhusscen på stadshusets gård.

– Vi avslog det förslaget, sade Mattias Adolfson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.