Kommunen hoppas stoppa gängens inkomster – med ny informationskampanj

Det är fokus på partydrogerna i kommunens nya informationskampanj. Målet är att fler ska bli medvetna om hur deras narkotikaköp leder till skjutningar och otrygghet i Kalmar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 23 januari 2023
Johan Persson (S) under pressträffen om den nya kampanjen.
Johan Persson (S) under pressträffen om den nya kampanjen.Foto: Filip Nilsson

Skjutningar, mord och otrygghet har varit i fokus i Kalmar det senaste året. Nu vill kommunen strypa de gängkriminella inkomstkälla genom att rikta sig in på festdrogandet. Från och med nu och tre månader framåt kommer en informationskampanj på sociala medier och runt om i stan att synas om konsekvenserna av att köpa narkotika.

– Den här kampanjen handlar om att vi vill tala klarspråk från kommunens sida att utan köpare av droger så rycks mattan undan för kriminella gäng. De som köper droger här i Kalmar bidrar till gängkriminalitet och till att Kalmar blir mycket mer otryggt. Man kan inte partyknarka på lördagen och sedan sitta på jobbet på måndagen och beklaga sig över otryggheten, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) under en pressträff om kampanjen.

Alla vet ju redan att droger inte är speciellt bra, varför skulle den här kampanjen få någon att sluta?

– För att den sätter ljuset på problemet. Det blir väldigt konkret, det är inte inlindat eller insminkat utan det visar verkligen hur det är, säger Håkan Roupé, chef för enheten för trygghet och säkerhet.

Två av bilderna som kommer att användas i kampanjen.
Två av bilderna som kommer att användas i kampanjen.Foto: Filip Nilsson

Arbetet med kampanjen har pågått sedan i somras och innehåller flera bilder och filmer. Kommunpolisen Niko Kalcidis menar på droganvändandet i Kalmar är ett problem idag och att de som polisen ofta fångar för narkotikabruk försöker förminska sin roll i det hela.

– Allt hänger ihop. Det är jätteviktigt att man är medveten om att köper jag narkotika så skickar jag pengar rakt in i de här konfliktmiljöerna. Det är pengar som sedan används för att köpa vapen eller leja mördare.

Trots att det är problem med gängkriminalitet och drogförsäljning i Kalmar i dag vill ändå majoriteten lyfta fram det arbete man har gjort tidigare.

– Vi har gjort stora investeringar och satsat över 40 miljoner kronor på tryggheten de senaste åren och för bara några år sedan, 2018, blev vi utsedda till Årets brottsförebyggande kommun bland annat för att vi har skapat en bra modell för samarbete med krögare kring narkotika, säger kommunalrådet Dzenita Abaza (S).

Men har det fungerat, vi ser ju stora problem idag?

– Försäljningen har ökat överallt i krogmiljöer och det är något som vi fortsätter att jobba med men modellen har fungerat ganska bra under många år.

Läs även:

Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.