Kommunen har stormöte om parkeringsplan: ”Hoppas på förståelse”

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Adolfson (S).
Foto: Mats Holmertz
Mattias Adolfson (S).

Den nya parkeringsplanen med billigare busskort men högre kostnader för pendlare har fått reaktioner. Både positiva och negativa.

Nu vill kommunen förklara sig och bjuder in till stormöte.

Det var i början på maj som Kalmar kommun och Kalmar city hade en pressträff där de presenterade det nya förslaget för ett nytt parkeringssystem på och runt Kvarnholmen.

En ”klimatväxling” kallade Mattias Adolfson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, det för. I stora drag handlar det om gratis parkering på lördagar och att busskortet sänks från 730 kronor i månaden till 500. Men för bilpendlaren blir det dyrare att parkera centralt. Den nuvarande 30-dagarsbiljetten för 300 kronor ersätts med en dagsbiljett för 30 kronor per dag på Kvarnholmen.

Nu bjuder kommunen, ihop med Kalmar city och fastighetsägarna, in allmänheten till ett stormöte i Kalmarsalen på torsdag kväll.

– Vi vill göra en längre information så att folk får hela bilden. Det är inte alltid lätt att ge den via media. Vi hoppas på förståelse för de här förslagen, säger Mattias Adolfson (S).

På plats kommer både tjänstemän och politiker från kommunen finnas, samt representanter för Kalmar city och fastighetsägarna.

– Vi är alla överens om den här handlingsplanen, säger Adolfson.

Enligt Adolfsson är det inte helt ovanligt med den här typen av informationsmöten. Kalmar kommun har använt sig av konceptet tidigare, bland annat med information om bygget av det nya Linnéuniversitetet.

Vad har ni fått för reaktioner sedan förslaget presenterades?

– Vi har fått både positiva reaktioner och de som inte gillar det. Många tycker det är bra med lägre busspris och gratis parkering på lördagar. Sedan finns också de som inte gillar att det blir dyrare att parkera på Kvarnholmen på vardagar.

Informationsmötet är i Kalmarsalen på torsdag klockan 18. Ingen föranmälan behövs.

 

LÄS MER: