Kalmars ungdomar knarkar mer
Redan i juni slog polisen och kommunens narkotikasamordnare larm. De såg tydliga tecken på att användningen av narkotika ökade bland unga.
Nu bekräftas bilden. På torsdagen presenterades 2017 års totalundersökning av alkohol- och narkotikavanorna bland skolelever i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2.
Utvecklingen för Kalmar är tydlig. Andelen gymnasieelever som använt narkotika de senaste tolv månaderna har ökat från drygt 10 till omkring 14 procent.
– Det ser inte roligt ut. På vissa skolor kan siffrorna dessutom vara betydligt högre, säger Kjell Lindberg, drogsamordnare på Kalmar kommun.
Statistiken har tagits fram av Centralförbundet mot Alkohol och Narkotika, CAN. För polisen ger siffrorna bekräftelse på en utveckling de redan känt av.
– Vi märker det här på inflödet av tips. Antalet narkotikabrott ökar och många av dem gäller ungdomar, säger Lotta Petersson, kommunpolis.
Varken Kjell Lindberg eller Lotta Petersson har några enkla förklaringar till vad ökningen beror på.
– Grupptryck är en viktig del. Det är mycket fester, säger Kjell Lindberg.
– Det är svårt att stå emot. Ungdomarna tror nog att det förväntas av dem att vara med, säger Lotta Petersson.
Kjell Lindberg upplever också att narkotikaromantik på film och i populärkultur har blivit vanligare.
– Det ger helt fel signaler. Jag har sett alldeles för många som har gått under i tidig ålder på grund av narkotika, säger han.
Han menar att attityderna förändras.
– De unga ser inte sig själva som knarkare. Narkotika ses som något som är helt okej, och många tänker att "jag gör väl vad jag vill med min kropp", säger Kjell Lindberg.
– Det blir glamoriserat och normaliserat, säger Lotta Petersson.
Clara Henriksson från CAN är den som presenterar siffrorna. Inte heller hon har någon enkel förklaring. Och hon påpekar att Kalmarungdomarnas knarkande inte sticker ut i en nationell jämförelse.
– Det är fortfarande ganska nära den nivån som uppmätts i landet som helhet, säger hon.
Bland övriga kommuner i länet sticker Nybro ut. Där har narkotikaanvändandet bland gymnasieelever ökat från cirka 7 till cirka 11 procent. Samtidigt minskar användningen i Högsby, från omkring 6 till omkring 2 procent.
I riket som helhet ligger narkotikaanvändningen bland gymnasieungdomarna på omkring 13 procent.