Knarket dödar allt fler

Förra året dog 22 personer i Kalmar län av narkotika och läkemedel. Siffran har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet.
Och narkotikadödligheten i Sverige är näst högst i EU.
Men förklaringen till de oroväckande siffrorna är komplex.
Kalmar • Publicerad 10 oktober 2017

Under 2016 dog 910 personer i Sverige av narkotika- och läkemedelsförgiftning. Siffran har minskat något från året innan, men är ändå nästan dubbelt så hög som i början av 2000-talet.

I Kalmar län har dödligheten ökat ännu mer. Från sex döda år 2000 till 31 under rekordåret 2013.

Om man jämför med andra EU-länder ser läget allvarligt ut. I alla EU-länder dog i genomsnitt 18 personer per miljon invånare av en överdos under 2014. För Sverige var motsvarande siffra 93 dödsfall per miljon invånare. Bara Estland var värre, med 113 dödsfall.

Men siffrorna visar inte hela sanningen.

– Sverige har den näst högsta officiella siffran inom EU. Men forskare är överens om att statistiken inte är jämförbar mellan olika länder, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.

Olika länder har olika mätmetoder. Dessutom obduceras fler i Sverige än i många andra EU-länder.

– I många katolska länder är det väldigt skamligt med narkotikadödsfall och obduktioner. Familjen vill ofta inte deras avlidna anhöriga obduceras, säger Björn Johnson.

Däremot kan man konstatera att antalet dödsfall av narkotika ökat kraftigt över tid i Sverige, berättar Björn Johnson.

Men även det kan ha flera förklaringar. De svenska laboratorierna har blivit skickligare på att hitta preparat. Gränsvärden för det man letar efter har ändrats, och andra preparat än tidigare räknas som narkotika.

Anders Ledberg forskar inom alkohol- och drogfrågor på Stockholms universitet. Han varnar för att dra för långtgående slutsatser av statistiken.

– Det är enormt svårt att jämföra mellan länder. Siffrorna används ofta som ett slagträ i debatten. Man säger till exempel att Portugal har en mycket mer liberal politik, och se, de har mycket färre dödsfall, säger Anders Ledberg.

Ändå är forskarna överens om att narkotikadödligheten i Sverige har ökat, berättar Björn Johnson. En förklaring handlar om att missbruket ändrat karaktär.

På 1970- och 80-talen dominerades det svenska narkotikamissbruket av amfetamin, som är en stimulerande drog. På 1990-talet blev heroin allt vanligare. Här är en överdos direkt dödlig.

– Heroinet fungerar dämpande. Det gör att man slutar andas helt enkelt, säger Björn Johnson.

I dag ingår heroin eller andra opioider i runt 80 procent av de narkotikarelaterade dödsfallen. En stor del av det som missbrukas är mediciner, som ofta tas tillsammans med andra droger.

– 70-75 procent av dödsfallen med opioider är blandförgiftningar där även andra preparat, som benzodiazipiner och alkohol, har använts.

Det är kombinationen som är dödlig, förklarar Björn Johnson.

– Alkohol förstärker effekten. De hade inte dött om de inte också använt alkohol.

Rasmus Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.