Knark i tv-spel skulle smugglas in i häkte

Kvinnans kompis satt inlåst på häktet. För att liva upp honom ville hon att han skulle få ett tv-spel. Preparerat med knark
Kalmar • Publicerad 5 januari 2002

Men smugglingsförsöket misslyckades och spelet innehållande runt fem gram hasch togs i beslag.

På fredagen stod den 33-åriga Kalmarkvinnan och ytterligare två personer inför rätta åtalade för narkotikabrott. Utan omsvep erkände hon att det var hon som förmått en annan vän att lämna över det knarkinnehållande spelet till mannen på häktet.

Men rättegången handlade om mer än hasch. I november fick narkotikapolisen tips om att kvinnan skulle erhålla ett parti amfetamin av en medåtalad 57-årig man från Kalmartrakten. Någon affär blev det dock inte. Polisen hann emellan.

Stor samarbetsvillighet

Under förhören visade kvinnan stor samarbetsvillighet. Allt, enligt egen utsago, beroende på att hon nu en gång för alla vill bryta med sitt gamla liv och lämna missbruket bakom sig.

Därför berättade hon öppenhjärtigt om vem hon köpt amfetamin av under hösten, vilka hon sålt till och vilka kvantiteter det rört sig om.

Genom hennes egna uppgifter, som hon står fast vid, kom polisen fram till att hon innehaft 65 gram amfetamin, varav 50-53 gram sålts till andra namngivna missbrukare.

Enligt kvinnan var 57-åringen hennes huvudleverantör men han nekar och vill inte gå med på mer än att han överlåtit fem gram till henne. Varför skulle hon då ljuga?

- Det förstår jag inte. Hon kanske vill hålla någon annan bakom ryggen, svarade mannen på åklagarens fråga, som inför rätten framhöll att om kvinnan velat skydda någon hade hon inte berättat något över huvud taget.

Man från Mönsterås

Den tredje åtalade var en man från Mönsterås kommun, som tidigare för polisen uppgett att han köpte amfetamin av 57-åringen ett tiotal gånger. Under rättegången var han inte villig att vidhålla uppgifterna.

Inledningsvis påstod han att han aldrig handlat av mannen. Men när åklagaren läst upp förhörsprotokollet sade han ingenting om att innehållet var felaktigt.

I sin slutplädering yrkade åklagaren på fängelse för 57-åringen. Eftersom rätten beslutade att han ska bli kvar i häkte i avvaktan på dom lär det bli hans straff.

Även kvinnan riskerar ett fängelsestraff. Det var visserligen hennes förtjänst att polisens utredning blev så framgångsrik men det spelar ingen roll, menar åklagaren. Inte heller att hon säger sig vilja lämna sitt kriminella liv.

- Hon berättade öppet även förra gången hon var i rätten och fick därför förmånen att dömas till skyddstillsyn. Den här gången bör det bli fängelse, sade kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Dom faller i nästa vecka.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.