KLS förlust kom olägligt

KLS-slakteri i Kalmar gör en mångmiljonförlust under 2005. Rörelseresultatet visar på en förlust på tre miljoner kronor, en försämring med 3,8 miljoner kronor jämfört med 2004.
Kalmar • Publicerad 17 februari 2006

- Det här naturligtvis tråkigt, ett förlustresultat begränsar ju företagets handlingsfrihet, säger KLS vd, Thomas Gustafsson.

För KLS där styrelsen just nu arbetar för fullt för att besluta sig för om företaget har någon framtid som eget företag eller om man ska rekommendera företagets ägare att acceptera fusionsbudet från slakterijätten Swedish meats är det negativa resultatet för 2005 ytterligare ett problem.

Diskussionen skruvas - Natuligtvis innebär vår förlust att framtidsdiskussionen skruvas lite extra, men jag tror inte resultatet har någon avgörande betydelse, fortsätter Thomas Gustafsson.

Beskedet om att KLS gör en förlust under 2005 innebär också att den brytning av 2003 stora förlust som rapporterades i och med att företaget 2004 gjorde en vinst på 800 000 kronor var en högst tillfällig lägesförändring.

En av de främsta orsakerna till KLS förlustsiffror är svårigheter med försäljningen av företagets charkprodukter. Ett problem som bidrog till att KLS under 2005 fattade beslutet att lägga ned sin anläggning i Linköping. När det gäller charkprodukterna har också livsmedelskedjornas satsning på EMV-produkter, det vill säga egna märkesvaror, bidragit till problem både vad gäller att sälja till önskat pris och i önskade volymer.

I en kommentar till bokslutet konstaterar Thomas Gustavsson att försäljningen av konsumentpackat kött ökat under 2005, men inte till den nivå företaget planerat för och behövt ekonomiskt. Konkurrensen med Icas nya anläggning i Västerås har under 2005 varit oerhört tuff.

Förädlingsgrad - Man kan konstatera att våra slaktverksamhet ger ett väldigt positivt resultat, men ju högre förädlingsgrad det sedan är på de produkter vi ska sälja, dess svårare har det under 2005 varit att göra någon vinst, förklarar Thomas Gustavsson.

Sett till företagets finansnetto visar det för 2005 ett minus på 11,7 miljoner kronor, en försämring med 2,7 miljoner jämfört med 2004.

- Framför allt är de sista veckornas försäljning 2005 jämfört med 2004 som bidragit till försämringen, säger Thomas Gustafsson.

Ingen överraskning För KLS styrelseordförande Mats Olsson kom det negativa bokslutet inte som någon överraskning.

- Förlusten var lite större än vi väntat, men att företaget gått dåligt 2005 var inte någon större överraskning. Samtidigt är

det naturligtvis inte ett acceptabelt resultat.

Kommer det negativa

bokslutet att påverka beslutet om fusion eller ej med Swedish meats?

- Den här förlusten kommer inte att ha någon avgörande betydelse, en förlust på några miljoner eller en vinst på några miljoner med en omsättning på en miljard är inte avgörande. Det som däremot är ett problem är att hela vår bransch just nu brottas med lönsamhetsproblem, fortsätter Mats Olsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.