GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KLIMAT & MILJÖ: Så gick det för våra plastpiloter ✓ Tips: så återvinner du bäst

Den senaste tiden har vi riktat extra fokus mot återvinningen av plast – bland annat med läsarnas hjälp.
Klimat och miljö • Publicerad 21 mars 2022 • Uppdaterad 24 mars 2022
Teddy Stenberg och Jennie Ståhl samlade förbrukning av plastförpackningar under en månads tid ledde till en överfull behållare.
Teddy Stenberg och Jennie Ståhl samlade förbrukning av plastförpackningar under en månads tid ledde till en överfull behållare.Foto: Mats Holmertz

Frågor om klimat och miljö berör oss alla. Det mesta vi gör i vardagen kan kopplas till det här gigantiska ämnesområdet på ett eller annat sätt, till exempel vad vi äter, hur vi konsumerar, bor och transporterar oss.

Torka, översvämningar, skogsbränder och vattenbrist är andra exempel på hur vi kan påverkas.

Vi står inför en enorm omställning i samhället med fokus på hållbarhet.

Därför vill vi på Barometern-OT spegla vår tids största fråga ur ett lokalt perspektiv. Här samlar vi några av våra tips till bra läsning på temat klimat och miljö – vill du gå på djupet själv kan du se allt vi har skrivit på vår specialsajt om klimat och miljö.

Andreas och Kajsa Högström i Oskarshamn har samlat plast i en månad – så här mycket blev det.
Andreas och Kajsa Högström i Oskarshamn har samlat plast i en månad – så här mycket blev det.Foto: Roger Carlsson

Möt läsarna som samlade plast i en månad

Det är inte lätt att undvika plastförpackningar i vardagen – det har två familjer hjälpt oss att göra tydligt. Vi bad Andreas och Kajsa Högström i Oskarshamn samt Jennie Ståhl och Teddy Stenberg i Nybro att under en månads tid samla all plast och nu summerar vi och reflekterar över resultatet.

Återvinning av plast på en återvinningsstation.
Återvinning av plast på en återvinningsstation.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Så funkar återvinningen – och så gör du rätt

Om fler hushåll källsorterade rätt skulle det få stor betydelse: ”Källsorteras en förpackning halveras klimatpåverkan jämfört med om den hamnar i hushållssoporna”, säger experten som du möter här nedan.

Fakta

5 tips på hur du minskar på plasten i vardagen

1. Istället för plastfolie (och aluminiumfolie) kan man använda bivaxdukar att täcka med.

2. Tänk till innan. Behöver du köpa en produkt som innehåller plast, eller finns det kanske ett plastfritt alternativ?

3. Plocka upp plastskräp som du hittar under dina promenader.

4. Ta med en egen påse som du kan återanvända när du köper frukt och grönsaker i lösvikt.

5. Använd egen dryckesflaska istället för att köpa plastflaskor. Det är också ett sätt att dricka mer vatten istället för söta drycker och dessutom spara pengar.

Tall dominerar på Patric Berkebys fastighet. Han har många tankar om hur han vill sköta skogen, och det finns också andra typer av bestånd där inriktningen blir en annan.
Tall dominerar på Patric Berkebys fastighet. Han har många tankar om hur han vill sköta skogen, och det finns också andra typer av bestånd där inriktningen blir en annan.

”Nu lämnar man bössan hemma och tar med röjsågen istället”

I vår Jord och skog-bilaga förra veckan riktade vi bland annat fokus mot skogsnäringen där trenden är att fler vill bli skogsägare. Vi mötte bland annat en Patric Berkeby, som efter att ha letat efter en skogsfastighet i flera års tid hittade rätt. För honom är det inte bara en långsiktig investering, utan ett ägande som ger så mycket mer – inte bara för honom utan för hela familjen.

MISSA INTE: Vi har samlat all läsning om klimat och miljö på en egen sajt – här hittar du nyheter, reportage, tips och inspiration kring en av vår tids största ämnen.

VALET 2022: Klimat och miljö står högt på agendan ett valår som detta – hur fångar våra politiker upp det? Här hittar du all vår valbevakning samlad på ett ställe.

ÖSTERSJÖN PÅ DJUPET: Aldrig förr har vi gått lika djupt i Östersjöfrågor – både över och under ytan. Mycket där handlade om klimat och miljö. Du hittar allt vi skrev i reportageserien på vår specialsajt här.

TV: Så såg det du när våra Östersjöreportrar lärde sig dyka:

Tipsa oss

Vad vill du läsa om?

Många hör av sig till vår miljö- och klimatreporter Åsa Borefur med tips och idéer om vad vi borde belysa i Barometern-OT. Har du också något du vill berätta eller tipsa om? Hör av dig på mejl till asa.borefur@barometern.se eller ring 0499–483 21.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.