GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KLIMAT & MILJÖ: De ska samla plast i en månad ✓ Du kan också göra skillnad

Vi ger dig nya infallsvinklar på temat klimat och miljö – den här gången genom att fokusera på de stora mängderna plast som passerar genom varje hushåll.
Klimat och miljö • Publicerad 2 mars 2022
Nybroparet Jennie Ståhl och Teddy Stenberg samt trebarnsfamiljen Högström i Oskarshamn ska under en månads tid samla sin plast för att se hur mycket det hinner hopa sig i återvinningen.
Nybroparet Jennie Ståhl och Teddy Stenberg samt trebarnsfamiljen Högström i Oskarshamn ska under en månads tid samla sin plast för att se hur mycket det hinner hopa sig i återvinningen.

Frågor om klimat och miljö berör oss alla. Det mesta vi gör i vardagen kan kopplas till det här gigantiska ämnesområdet på ett eller annat sätt, till exempel vad vi äter, hur vi konsumerar, bor och transporterar oss.

Torka, översvämningar, skogsbränder och vattenbrist är andra exempel på hur vi kan påverkas.

Vi står inför en enorm omställning i samhället med fokus på hållbarhet.

Därför vill vi på Barometern-OT spegla vår tids största fråga ur ett lokalt perspektiv. Här samlar vi några av våra tips till bra läsning på temat klimat och miljö – vill du gå på djupet själv kan du se allt vi har skrivit på vår specialsajt om klimat och miljö.

Denna gång fokuserar vi på plasten i våra hushåll där vi ska följa två hushåll under en månad för att se hur mycket plast det hinner bli under den tiden:

Återvinning av plast på en återvinningsstation.
Återvinning av plast på en återvinningsstation.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Fakta

5 tips på hur du minskar på plasten i vardagen

1. Istället för plastfolie (och aluminiumfolie) kan man använda bivaxdukar att täcka med.

2. Tänk till innan. Behöver du köpa en produkt som innehåller plast, eller finns det kanske ett plastfritt alternativ?

3. Plocka upp plastskräp som du hittar under dina promenader.

4. Ta med en egen påse som du kan återanvända när du köper frukt och grönsaker i lösvikt.

5. Använd egen dryckesflaska istället för att köpa plastflaskor. Det är också ett sätt att dricka mer vatten istället för söta drycker och dessutom spara pengar.

MISSA INTE: Vi har samlat all läsning om klimat och miljö på en egen sajt – här hittar du nyheter, reportage, tips och inspiration kring en av vår tids största ämnen.

VALET 2022: Klimat och miljö står högt på agendan ett valår som detta – hur fångar våra politiker upp det? Här hittar du all vår valbevakning samlad på ett ställe.

ÖSTERSJÖN PÅ DJUPET: Aldrig förr har vi gått lika djupt i Östersjöfrågor – både över och under ytan. Mycket där handlade om klimat och miljö. Du hittar allt vi skrev i reportageserien på vår specialsajt här.

TV: Så såg det du när våra Östersjöreportrar lärde sig dyka:

Tipsa oss

Vad vill du läsa om?

Många hör av sig till vår miljö- och klimatreporter Åsa Borefur med tips och idéer om vad vi borde belysa i Barometern-OT. Har du också något du vill berätta eller tipsa om? Hör av dig på mejl till asa.borefur@barometern.se eller ring 0499–483 21.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.