Fullmäktige: Klart för bostäder på Fredriksskans

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Lars Johansson

Kommunfullmäktige ger klartecken för upp till 300 bostäder på Fredriksskans. (SD) och delar av (L) röstade emot detaljplanen.

Vad som ska hända med Fredriksskans sedan Kalmar FF fick sin arena har diskuterats hett i flera år. Men nu har Kalmar kommunfullmäktige fattat sitt beslut.

Det innebär att upp till 300 lägenheter och underjordiska parkeringsplatser får byggas i den södra delen av området.

Norra delen sparas som park med en idrottsplats som kan användas av skola och allmänhet. Till det kommer strandpromenad, bryggor, dagvattenrenare samt en totalsanering av marken.

  De allra flesta ledarmötena var mycket nöjda med detaljplanen. Men liberalerna Inger Hilmansson, Anna-Britt Wejdsten och Björn Brändewall hade ändrat sig i sista stund och sade nej med hänvisning till att kommunen kommer att subventionera byggnationen.

  – Man säljer mycket attraktiv mark utan att göra en vinst. Man måste få en vinst på 29 miljoner kronor. Skulden är redan intecknad, säger Inger Hilmansson.

  Hon refererar till det stöd på 29 miljoner kronor som kommunen gick in med inför arenabygget - pengar som skulle hämtas hem i samband med markförsäljningen.

  Kommunen kalkylerar med en förlust på fem miljoner kronor, mycket med anledning av saneringen som krävs för att det ska gå att bygga.

  – Kommunen har en gammal miljöskuld som vi inte vill ska belasta hyresgästerna. Vi tar ut det högsta markpriset någonsin. Har man högre hyror blir det segregerat. Samtidigt får vi mervärden i form av bättre miljö och en park, säger Mattias Adolfson (S).

  Även SD är emot planen. Däremot säger Carl-Henrik Sölvinger (L) ja.