GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klart: Så mycket höjs hyrorna för Kalmarhem

Kalmarhem hade yrkat på höja hyran med 7,4 procent. Men det slutar med en hyreshöjning på 4,5 procent från 1 januari.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad tisdag 08:17 • Uppdaterad tisdag 15:15

I november brakade förhandlingen mellan Kalmarhem och Hyresgästföreningen samman sedan parterna inte varit i närheten av att komma överens.

Förhandlingen fick i stället avgöras i Hyresmarknadskommittén, som medlar i förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag som Kalmarhem, och där slutade det med en hyreshöjning med 4,5 procent.

– Sett till hur långt vi som parter stod ifrån varandra under hösten så är det skönt att äntligen kunna ge alla hyresgäster ett besked. Däremot är det tråkigt att vi som parter inte lyckats nå en lokal överenskommelse, säger Jacob Nääf, förhandlingsledare Hyresgästföreningen region Sydost.

För de över 2 200 lägenheter gäller höjningen från 1 januari 2023 och den nya hyran betalas i mars, vilket innebär att det blir en retroaktiv höjning för två månader.

Fakta

Räkneexempel hyreshöjning

För en bostad med två rum och kök med en nuvarande månadshyra på 5 000 kronor innebär detta 5 000 x 4,5% = 225 kronor i månaden. Den totala hyran blir 5 225 kronor i månaden.

För en bostad enligt ovan räkneexempel innebär detta att hyresfakturan för mars kommer att bestå av:

Ny hyra: 5225 kronor

Retroaktiv hyresjustering för januari: 225 kronor

Retroaktiv hyresjustering för februari: 225 kronor

Totalt: 5 675 kronor.

Källa: Kalmarhem.

Enligt Jacob Nääf kan hyresgäster som vill dela upp betalningen av den retroaktiva höjningen vända sig till Kalmarhem för att göra upp en plan.

– Jag vet att många hyresgäster känner en stor oro över sin ekonomi och en retroaktiv höjning är alltid jobbig, men jag hoppas att vår överenskommelse ska hjälpa lite i alla fall, säger Jacob Nääf.

2022 höjdes hyrorna med 2,2 procent, precis som 2021.

– Vi har stor respekt för de kunder som redan har ett ekonomiskt pressat läge samtidigt som vi värnar om hyresrätten som boendeform och hade behövt en betydligt högre procent för att täcka de kostnadsökningar som vi som bostadsbolag står inför. Med hyror som enda intäktskälla slår det hårt och kommer ge konsekvenser för planerat underhåll av fastigheter och lägenheter, säger Per Stephani, vd på Kalmarhem, i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Med dagens läge innebär det samtidigt att vi får mindre för pengarna. Det kommer bli tufft framöver och exakt vilka aktiviteter som kommer behöva senareläggas kommer vi nu se över.

Efterlysning!

Hur påverkas du av Kalmarhems hyreshöjning?

Vi kommer att berätta mer om detta under dagen och vill gärna prata med Kalmarbor som berörs. Kontakta gärna vår reporter David Winberg på mejlen david.winberg@barometern.se, eller via telefon: 070/66 99 253.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.