GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KD säger nej till SD-samarbete

Trygghet, sjukvård och integration, tre politikområden Kristdemokraterna sätter i fokus under valspurten. En valspurt Lars Adaktusson hoppas ska lyfta partiet över valresultatet 2014.
Kalmar • Publicerad 28 augusti 2018 • Uppdaterad 28 augusti 2018
KD-politikern Lars Adaktussons valturné runt Sverige stannade på tisdagen till i Kalmar. ”Jag har märkt att intresset för vår politik ökar”, konstaterar han nöjt.
KD-politikern Lars Adaktussons valturné runt Sverige stannade på tisdagen till i Kalmar. ”Jag har märkt att intresset för vår politik ökar”, konstaterar han nöjt.
Foto: Mats Holmertz

Då fick Kristdemokraterna endast 4,57 procent av rösterna. Efter en tuff mandatperiod där partiet ständigt parkerat under den viktiga 4-procentsspärren och riskerat att åka ur riksdagen, har trenden vänt.

– Just nu ser det väldigt bra ut i opinionen, vi har nu åtta till tio opinionsmätningar i följd legat över 4 procent. Själv har jag nu kampanjat i fem, sex veckor och jag har märkt att intresset för vår politik ökar. Jag sätter inte några mål i procent för valresultatet, men jag hoppas vi når ett bättre resultat, säger Lars Adaktusson.

Just Lars Adaktusson själv, till vardags EU-parlamentariker, är ett av kristdemokraternas tunga valnamn. Precis som partiledaren Ebba Busch Thor åker han land och rike runt och kampanjar.

Lagom till valspurten smalnar KD av sitt politiska budskap. Nu är det tunga KS-frågor som sjukvård, äldreomsorg och trygghet som lyfts upp, tillsammans med en av valrörelsen allra hetaste frågor, migrationen.

”Jag tycker om man lyssnar till de rödgröna partierna att det är tveksamt om det i dag finns något rödgrönt block, de tre partierna driver hårt sin egen politik.”
Lars Adaktusson (KD)
Lars Adaktusson (KD)
Foto: Mats Holmertz

– Jag är vårt partis integrationspolitiske talesperson, och frågorna som rör integration och migration är väldigt viktiga. Vi ser nu i Sverige en allvarlig utveckling inte minst vad gäller islamismen. Vi tar naturligtvis avstånd från all extremism, även den högerextrema, men vi kan se hur den våldsbejakande islamismen i dag är vårt största hot, vilket styrks av flera myndigheter, exempelvis Säkerhetspolisen.

– Därför har vi föreslagit ett förbud mot medlemskap i och samröre med våldsbejakande organisationer, fortsätter Lars Adaktusson.

Samtidigt som Lars Adaktusson, precis som de flesta kampanjande politiker, helst vill diskutera partiets förslag och krav hänger en annan fråga över valrörelsen. Hur kommer en framtida regering att kunna bildas?

Är ni beredda att släppa fram Stefan Löfven för att bilda regering om de rödgröna blir större än Alliansen?

– Jag tycker om man lyssnar till de rödgröna partierna att det är tveksamt om det i dag finns något rödgrönt block, de tre partierna driver hårt sin egen politik. Socialdemokraterna sänder ju också signaler om att de vill se ett samarbete med två av Allianspartierna. Det innebär, anser jag, att det finns egentligen bara ett politiskt block, och det är Alliansen.

Hur ser du på en regering med M, SD och KD?

– En sådan regering är inte realistisk i dag. Moderaterna har varit tydliga med att de inte tänker förhandla och samarbeta med Sverigedemokraterna i en regering. Och vi i Kristdemokraterna ger exakt samma besked, vi kommer inte att samarbeta med SD, konstaterar Lars Adaktusson.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer