KD-politiker tror på frälsning som vård

– Lösningen på problemen låg inte i att ta sig samman och med hjälp av självövervinnelse ta sig ur sitt missbruk. Deras upprättelse skedde när de tog emot Jesus som sin frälsare.
Kalmar • Publicerad 23 juni 2010
Foto: Mats Holmertz
Foto: Anders Johansson

KD-politiker tror på frälsning som vård

Kristdemokraternas landstingsråd Gudrun Brunegård lyfter i sin blogg Gudrun grunnar missbruksproblematiken i samhället.

Men Gudrun Brunegård talar inte om hur Beroendecentrum lyckats med sin verksamhet eller om hur man via psykiatrin och/eller sin distriktsläkare kan få hjälp att komma bort från ett missbruk.

Hon lyfter istället Jesus och frälsningen som lösningen. Ett blogginlägg som väcker känslor.

Att som landstingsråd välja att lyfta frälsningen som lösningen på missbrukarproblem väcker förvåning.

– Det är skrämmande att ett landstingsråd lyfter religionen som en lösning, det är väl flum om något. En missbrukare behöver hjälp och stöd för att kombinera egen vilja med social och medicinsk behandling för att bryta missbruket, säger Jessica Rydell, Miljöpartiets landstingsrådskandidat.

– Att som landstingsråd börja tala om Jesus och frälsning är bedrövligt. Gudrun Brunegård är inne på helt fel väg. Kristdemokraterna har kritiserat oss för att vi vill satsa på alternativ vård, det finns alternativa behandlingar som är dokumenterade i enlighet med vetenskapliga metoder. Mig veterligen är frälsning och Jesus inte det, säger Jessica Rydell.

Även socialdemokraten Yvonne Hagberg är förvånad.

– Att människor hämtar kraft och styrka ur sin tro, det är för mig fullt naturligt. Men det känns inte rätt när ett landstingsråd väljer att lyfta in religionen i den direkta sjukvården. Missbruksproblem är en fråga för sjukvården och det finns bra behandlingar, att tro är något annat, säger Yvonne Hagberg.

I sin blogg berättar Gudrun Brunegård om hur en kvinna med missbruksproblem fått hjälp via tron.

”Även hon kunde berätta om hur hennes liv förvandlats och beskrev känslan av att ha återfått sitt människovärde.”

– Jag skrev det här på min blogg efter att ha besökt ett av LP-stiftelsens behandlingshem. Det är inte någon hemlighet att det inte är ovanligt att religion och tro har hjälpt många missbrukare.

– Och LP-stiftelsens behandlingsmetoder är i alla fall betydligt mer kvalitetsbedömda än de behandlingsmodeller med knytning till nyandlighet som Miljöpartiet har starka kopplingar till, säger Gudrun Brunegård.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.