- För att samhället ska klara av att behålla välfärden på en hög nivå kräver det att så många som möjligt kan arbeta.
- Och om vi hade färre sjukskrivna hade vi flera händer exempelvis i vården.
Kalmar • Publicerad 8 november 2003

Under rubriken Hur mår du startar regeringen en kampanj för ökad hälsa och ett sundare arbetsliv.

I Kalmar inleddes kampanjen med en konferens ledd av arbetsmarknadsminister Hans Karlsson.

Ett av målen med satsningen är att antalet sjukskrivna ska halveras till halvårsskiftet 2008.

För att kampanjen ska få en nationell prägel satsar regeringen tillsammans med bland andra Riksförsäkringsverket på en omfattande informationskampanj.

Ett exempel är den konferens som på fredagen arrangerades under rubriken Hur ska det vara när det är som bäst? En näringsrik dag för ett friskare arbetsliv.

Med på konferensen, som lockade närmare 300 deltagare från såväl offentliga som privata arbetsgivare i Kalmar län, fanns en rad ledande svenska experter inom områdena arbetsmiljö/ rehabilitering.

En viktig beståndsdel i arbetet med att minska sjukskrivningstalen, förklarade expertpanelen, är att få med chefer på olika arbetsplatser i arbetet.

- Det brister å det grövsta i ledningen på många företag. Men där arbetet med de här frågorna verkligen fungerar har företagets yttersta ledning bestämt sig för att göra något, att inte acceptera situationen, förklarade arbetsmarknadsminister Hans Karlsson.

Stora krav på arbetsgivarna

Ett exempel som diskuterades på hur sjukskrivna människor ska ges chansen att sakta komma tillbaka är att kombinera heltidssjukskrivning med deltidssjukskrivning.

- Deltidssjukskrivningar kommer att bli något väldigt bra. Men att få ett sådant system att fungera ställer krav på att både arbetsledningar och arbetskamrater visar prov på både solidaritet och kreativitet, förklarade Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Arbetslivsinstitutet.

Grundtesen i det arbete som nu rullat i gång handlar om medmänsklighet och förståelse.

- Människor växer om de känner sig behövda och bekräftade. Människor vill vara delaktiga även om de är sjukskrivna. Men att få det här att fungera i praktiken ställer stora krav på att arbetsgivarna lägger mer kraft på ledarskap än vad som är fallet i dag, konstaterade Sören Carlsson, ställföreträdande chef för Södersjukhusets akutklinik och Årets chef 2001.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.