Kalmartjej i eldhärjat Australien

Kalmartjejen Katarina Löthman-Kaliff, 17 år, befinner sig mitt bland bränderna i Australien.
Kalmar • Publicerad 20 januari 2003

- Det är mycket kusligt. I går började det lugna ned sig, men nu skall det blåsa i två dagar. Vi har fyllt bad-

kar och hinkar med vatten och bilen är packad om vi måste fly, säger Katarina Löthman-Kaliff till Barometern-OT på söndagskvällen.

Hon bor hemma hos sin morbror Rolf Löthman, svensk försvarsattaché, i Canberra, Australien.

- Tanken var att jag skulle gå i skola här under tre månader. Nu vet jag inte riktigt vad som händer eftersom skolan ligger i det mest eldhärjade området. Förmodligen har den brunnit upp, säger hon.

Startades av blixtnedslag

Bara i Canberratrakten har 80 000 hektar mark blivit lågornas rov. Till skillnad mot andra platser i Australien har många byggnader gått förlorade. 2 500 människor har evakuerats och fyra personer har dött. 150 personer har skadats i samband med bränderna. Förmodligen startade katastrofen med ett blixtnedslag.

- Det brinner alltid lite varstans i bushen, men nu har elden spridits med vinden. Dessutom är det fruktansvärt torrt och varmt, omkring 35 grader, säger hon.

"Radion sänder hela tiden"

Trots att hon hela tiden kan se röken är Katarina Löthman-Kaliff inte rädd för sin egen säkerhet.

- Vi bor ju väldigt bra här. Elden måste ta sig igenom hela city för att komma hit, men börjar det blåsa kraftigt vet man inte hur det går. Radion sänder hela tiden och ger råd om hur man kan hjälpa drabbade och skydda sig själv.

Tillbaka i Sverige ska hon fortsätta sin skolgång på Waldorfskolan i Kalmar.

- Just nu har jag faktiskt

en viss hemlängtan, säger Katarina Löthman-Kaliff.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.