Kalmarsalen får ny vd

Det blir en satsning på att få hit fler stora kongresser och konferenser men samtidigt ska kultur- och nöjesutbudet finnas kvar.
Kalmar • Publicerad 13 december 2005

Den förste januari engageras Jan Wikskär, Björnö Slott, Läckeby, som ny vd för Kalmarsalen, och går allt bra är det både styrelsens och hans egen målsättning att Jan Wikskär AB inom två år tar över och driver Kalmarsalen vidare i privat regi.

- Det känns mycket bra att återvända till kurs- och konferensverksamhet som jag höll på mycket med under 90-talet, säger Jan Wikskär sedan det blivit offentligt att Kalmarsalen förändras och utvecklas.

- Jag tror på Kalmarsalen och dess framtida möjligheter, och jag tycker att Kalmar har mycket att erbjuda som kompletterar stora konferenser. Här finns förstås goda boendemöjligheter men också kultur som Kalmar slott.

Kongresskunderna i framtiden finns över ett stort geografiskt område ända bort till de baltiska länderna, menar han.

Kalmarsalen har ju haft lite skakig ekonomi de senaste åren, hur ser du på det?

-ÊDet är just därför att man saknat tillräckligt med kongressevenemang. Om jag inte trodde på möjligheterna för Kalmarsalen så skulle jag inte satsa.

Lennart Erlandsson, styrelseordförande i Kalmarsalen KB, är glad över att ha fått Jan Wikesjö som ny vd.

- Vi hade några att välja bland men Jan Wikskär passar så bra tack vare hans stora erfarenhet av kurs- och konferensverksamhet. De senaste åren har utbudet på Kalmarsalen varit främst kultur, men det är inte där pengar finns att tjäna utan det är på kongressverksamheten.

När det gäller ekonomin så beskriver Lennart Erlandsson hur styrelsen i Kalmarsalen KB under 2005 beslutat och genomfört effektiviseringar av organisationen, med målsättningen att nå ett nollresultat.

- Det har vi också nått, efter elva månader är resultatet positivt.

I dag finns fem fasta årsanställda samt extraanstäld personal.

- Några personalförändringar är inte aktuella, säger nye vd:n Jan Wikskär.

jorgen.danielsson@barometern.se

0480-59165

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.