Kalmarmannen är arbetslös – omsatte miljoner

Kalmar Artikeln publicerades
En dyr klocka och buntar med tusenlappar ovanpå en Louis Vuitton-tygpåse. Ett kort som hittades i en mobil tillhörande 25-åringen från Kalmar. Hans mamma kunde bekräfta att bilden var tagen hemma i hans sovrum.
Foto: Polisen
En dyr klocka och buntar med tusenlappar ovanpå en Louis Vuitton-tygpåse. Ett kort som hittades i en mobil tillhörande 25-åringen från Kalmar. Hans mamma kunde bekräfta att bilden var tagen hemma i hans sovrum.

25-åringen från Kalmar i kokainligan är arbetslös sedan två år.

Trots det har han haft en omsättning på över en miljon kronor på sitt bankkonto bara under årets tre första månader.

– Det handlar om swish, överföringar och kontantinsättningar i automater och det finns ingen förklaring till var pengarna kommer ifrån, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin när hon går igenom den 25-årige mannens ekonomi.

Intresset var, precis som på tisdagens förhandling, stort och under stora delar av dagen var det fullsatt, ett 40-tal personer, i åhörarsalen när rättegången om kokainligan gick in på sin tredje dag.

25-åringen från Kalmar, som pekas ut som en av huvudmännen i kokainligan och som mer eller mindre ertappades med fingrarna i kokainpulvret när polisen gjorde tillslag mot lägenheten i Karlskrona, har inte haft något jobb de senaste två åren.

Trots det visar åklagaren i den ekonomiska genomgången att det har varit en stor omsättning på hans konto de två senaste åren. Under 2018 rörde det sig om 1,6 miljoner kronor.

Och under 2019 fram till den 18 april när 25-åringen greps av polis, alltså under bara tre och en halv månader, omsatte han så mycket som 1,3 miljoner kronor. 518 200 kronor swishades in till hans konto under den tiden.

– Det kan röra sig om illegal verksamhet, säger åklagaren.

25-åringen erkänner utvalda delar av åtalet. Under tisdagens förhandling sade han plötsligt att han erkände att han hade förpackat 400 gram kokain i Karlskrona och att tanken sedan var att han skulle transportera det till Kalmar.

När åklagaren under onsdagen behandlade Kalmardelen av åtalet erkände 25-åringen nu att han förvarade 500 gram cannabis i sin mammas förråd och att han sålde drygt 60 gram cannabis till en annan man i Nybro.

Däremot förnekade han allt samarbete med de medåtalade, en 23-åring och en 18-åring som också bor i Kalmar.

Åklagaren Gunilla Öhlin kunde dock visa genom smygtagna filmer, fotografier och telefonavlyssningar att alla tre, men främst 25-åringen och 23-åringen, har medverkat i verksamheten.

I en film vid Berga centrum ses 25-åringen och 18-åringen lukta på en cannabiskaka.

I en kylväska i 25-åringens mammas förråd förvarade de tre männen narkotika, enligt åklagaren. Polisen hittade cannabis i kylväskan vid husrannsakan i förrådet.
Foto: Polisen
I en kylväska i 25-åringens mammas förråd förvarade de tre männen narkotika, enligt åklagaren. Polisen hittade cannabis i kylväskan vid husrannsakan i förrådet.

Alla tre männen har smygfilmats vid 25-åringens mammas förråd där de förvarade narkotikan. Vissa dagar var det skytteltrafik till förrådet och männen kom ibland dit så sent som 00.30-tiden på natten. Vid ett par tillfällen syns det tydligt hur 23-åringen tar cannabiskakor och stoppar i fickan innan han går därifrån. Det finns fotografier på en narkotikaöverlåtelse i Nybro som sköttes av 25-åringen och 23-åringen.

Alla tre iakttogs utanför och på väg in och ut ur en föreningslokal i centrala Kalmar. Polisen beslagtog en påse som de vid tillfället slängde i ett soprum. I påsen hittades rester av kokain, en tom förpackning för återförslutningsbara plastpåsar och en påse som luktade starkt av cannabis.

Teknikerna har säkrat 25-åringens och 23-åringens fingeravtryck på de olika sakerna.

23-åringen erkänner att han har hämtat cannabis för eget bruk i förrådet, men förnekar det andra i åtalet. 18-åringen förnekar allt.

LÄS OCKSÅ: