Kalmarkvinnor i rosa jackor får jämställdhetspris

Kalmar Artikeln publicerades
Julia Björknert och Alexandra Durne belönades med Kalmar kommuns jämställdhetspris för 2018. ”Ert stora engagemang och starka vilja att förändra har gjort Kalmar lite mer jämlikt”, sade kommunalrådet Liselotte Ross (V).
Foto: Mats Holmertz
Julia Björknert och Alexandra Durne belönades med Kalmar kommuns jämställdhetspris för 2018. ”Ert stora engagemang och starka vilja att förändra har gjort Kalmar lite mer jämlikt”, sade kommunalrådet Liselotte Ross (V).

Julia Björknert och Alexandra Durne, kvinnorna bakom festivalen Queens of Kalmar, belönas med kommunens jämställdhetspris för 2018.

– Ni har visat enorm kraft för att förändra och påverka, men är också en röst för alla tysta, sade kommunalrådet Liselotte Ross (V).

Beslutet att ge priset till Julia Björknert och Alexandra Durne togs av kommunstyrelsen på tisdagsförmiddagen, och bara några timmar senare fick de både blommor, diplom och en prissumma på 15 000 kronor vid en enkel ceremoni i stadshuset.

– Hösten 2017 stod jag på Larmtorget och lyssnade på er, och blev starkt påverkad, sade Liselotte Ross.

Då hade precis Metoo-upproret startat och Linnéstudenterna Julia Björknert och Alexandra Durne anordnade en manifestation på Larmtorget och började bli kända som Queens of Kalmar i sina knallrosa jackor.

– Ni har pekat på kvinnors utsatthet och ojämlika villkor, men också blivit en röst för alla tysta som inte vågar prata, det ska ni vara oerhört stolta över, sade Liselotte Ross.

– Tack för de fina orden, jag blir alldeles rörd, sade Alexandra Durne, som tidigt lade ut sin egen berättelse om sexuella övergrepp på nätet.

– Det var så vi träffades, och vi märkte snabbt att vi delade samma erfarenhet av utsatthet, säger Julia Björknert.

Så småningom blev det både debatter och en fyradagarsfestival, Queens of Kalmar, som också blev en förening.

Vad har Metoo lett till, har Kalmar blivit mer jämställt?

– Det går väl lite upp och ner. Det har blivit lättare att tala om svåra frågor som sexuellt våld, men det har också blivit motreaktioner, säger Alexandra Durne.

– Ja, ibland har det blivit ännu mer hat och skuldbeläggande, men samtidigt har Metoo lett till så mycket kvinnokraft och systerskap som vi har med oss, säger Julia Björknert.

Nu siktar de framåt. I ett samarbete bland annat med Region Kalmar ska de föreläsa för skolpersonal och föräldrar om våldspornografi och sexuellt våld, och Queens of Kalmar kommer tillbaka i mars.

Kommunstyrelsen beslutade om fler priser för 2018. Kalmarbygdens fältrittklubb får tillgänglighetspriset, medan Helena Isaksson Baeck får kommunens integrationspris.

Samtliga pristagare hyllas på det kommande fullmäktigemötet, den 28 januari.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.