Kalmargener sprids över världen

Avelstjuren Peterslund från Vedby utanför Kalmar ska rädda Holsteinrasen i Kalifornien från inavel.
Kalmar • Publicerad 4 februari 2006
Peterslund från Kalmartrakten är Sveriges mest framgångsrika tjur. Han har dragit in 25 miljoner kronor till Svensk Avel. Foto: Privat
Peterslund från Kalmartrakten är Sveriges mest framgångsrika tjur. Han har dragit in 25 miljoner kronor till Svensk Avel. Foto: PrivatFoto: {firstname} {lastname}

Den präktiga SRB-tjuren Peterslund är uppfödd av paret Joakim och Agneta Carlsson på gården med samma namn som Svensk Avels stora kassakossa, förlåt tjur.

Redan 2003 var Peterslund landets mest anlitade avelstjur. Framgångarna har fortsatt sedan dess. Hittills har han producerat 390 000 doser sperma och dragit in 25 miljoner kronor till avelsföreningen. Snart kan han ha gjort sitt

i Sverige. Nu ligger världen för hans klövar.

"Väldigt het i USA" - Inte minst i USA är han väldigt het. Exporten dit av sperma bara växer, säger Lars-Olof Bårström vid Svensk Avel i Skara, där Peterslund numera har sin hemvist.

Det kaliforniska intresset för svensk tjursperma, och då helst den från Peterslund, har sin grund i stora problem med inavel inom Holsteinrasen. Genom att korsa med svenska SRB-djur, svensk röd och vit boskap, ökar fertiliteten, korna får lättare att kalva och mjölkar dessutom sju procent mer.

Exporten inleddes på allvar för bara några år sedan. I USA, Mexico, Italien, England med flera länder börjar man nu se resultat. Det är en av förklaringarna till att Svensk Avels försäljning till utlandet exploderat, tror Lars-Olof Bårström.

- Förra året såldes en halv miljon doser utomlands. Det är mer än som användes inom Sverige. Men vi tror att detta bara är första vågen. Inom det medlemsägda företaget Svensk Avel tror man att exporten kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Satsar på förädling Framgångarna, inte minst ekonomisk, gör att ännu mer ska satsas på förädling och utveckling. Målet är att få fram ännu bättre avelstjurar än Peterslund.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.