GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmarföretag betalar dina fortkörningsböter

Ett hundratal liv kunde sparas varje år om alla följde hastighetsbegränsningarna. Samtidigt erbjuder ett Kalmarföretag att betala fortkörningsböter åt folk mot en årsavgift.
Anders Jakobsson menar att det moraliska ansvaret ligger hos"Hur folk beter sig i trafiken kommer från vad man har lärt sig från grunden", säger han.
Anders Jakobsson menar att det moraliska ansvaret ligger hos"Hur folk beter sig i trafiken kommer från vad man har lärt sig från grunden", säger han.
Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson
Foto: Anders Johansson

Det är Kalmarföretaget Don't worry Sweden AB som ligger bakom tjänsten Safespeed. Den som tecknar ett abonnemang behöver inte oroa sig för dyra fortkörningsböter. Dessa betalar Kalmarföretaget.

Abonnemanget tecknas på ett år och gäller för max tre fortkörningsböter per person.

Tjänsten gäller på vägar där hastighetsbegränsningen är mellan 70 och 120 kilometer i timmen. Villkoren är flera, bland annat får föraren inte köra mer än 30 kilometer i timmen för fort. Personen får inte ha begått något annat brott vid fortkörningen, till exempel rattfylleri.

Barometern träffade Anders Jakobsson, som äger Don't Worry Sweden AB. Han berättar att Safespeed är företagets största tjänst.

– Den används av ett tusental personer i Sverige, men även några danska kunder har kommit in. Åkeribolagen börjar knyta upp sina chaufförer och vi har även budfirmor som kunder.

Tjänar ni bra på den?

– Nja, det har blivit bättre. I början gick det inte bra. Analysen den byggde på gällde alla som körde bil. Men första åren fick vi in risktagarna, de i 18-20 årsåldern. Det var inte bra, då fick man ta ur egen kassakista.

Uppmuntrar tjänsten till fortkörning?

– Nej, det gör den inte. Statistiskt sett har vi mindre som åker dit av våra kunder än genomsnittet. 75 procent av alla på vägarna kör 15-20 kilometer för fort. Hade alla våra kunder åkt dit, hade vi inte suttit här i dag, för då hade inte bolaget funnits.

Men det ger ju folk möjligheten att slippa böter, är inte böter till för att avskräcka från fortkörning?

– Jag tror inte att själva bötesbeloppet i sig är den stora delen. Man är rädd om körkortet och att ta körkort kostar mycket pengar. Boten svider bara för ögonblicket och folk har inte det utrymmet i sin ekonomi i dag.

På er hemsida står det att det moraliska ansvaret ligger hos bilföraren. Men har ni som företag inget etiskt ansvar?

– Vårt ansvar är att om du är kund ska vi betala boten, om du uppfyller kraven. Men hur folk beter sig i trafiken kommer från vad man har lärt sig från grunden.

Finansinspektionen varnar för er tjänst och menar att ni ger sken av att det är en försäkring. Är det en försäkring?

– Det är ingen försäkring, det är ett ekonomiskt skydd. Det moraliska och etiska ansvaret ligger hos personen i fråga. Vi kan inte plocka bort boten, det är du som har fått prick i ditt körkort. Får du en till blir du säkert av med körkortet.

Enligt Finansinspektionen får man inte försäkra sig mot att begå brott. Men när man googlar på fortkörningsförsäkring kommer er hemsida upp. Varför?

– Det vet jag och det har vi tagit med personen som byggde sidan. Fråga mig inte hur man gör, men det handlar om taggar.

Men det är du som är ensam ägare, borde du inte ändra det då?

– Det ska inte stå så, vi ska ändra det.

Läs mer