Kalmarcentern saknar de gröna frågorna

I morgon inleder Centerpartiet sina kommundagar. I två dagar ska närmare 600 politiker diskutera det så omdebatterade förslaget till nytt idéprogram. Ett program som inte kommer att vara sig likt efter kommundagarna.
Kalmar • Publicerad 31 januari 2013
Foto: Paul Madej

Centerpartiet i Kalmar län åker till kommundagarna med ett 20-tal politiker. Med sig har de ett yttrande där alla kontroversiella förslag om fri invandring, månggifte, platt skatt, nya arvsregler och slopad skolplikt är strukna.

– Man kan sammanfatta våra synpunkter med att det är för mycket jag, för lite vi i förslaget, att vi anser att trygghet är en förutsättning för personlig frihet. Det idéprogram som presenterades hade snarast vänt på detta och la förslag som byggde på att personlig frihet är en förutsättning för trygghet. Vi vill se ett program där frågorna om ett social hållbart samhälle får mycket mer utrymme än i dag, säger Christer Jonsson, vice ord­förande i partidistriktet.

För distriktets ordförande, Ann Petersson, har tiden sedan idéförslaget presenterades haft en turbulent tid. I länet har det hållits möten på krets-, kommun- och distriktsnivå. Närmare 300 av medlemmarna har varit med och diskuterat programmet.

– Jag blev rätt överraskad när förslaget presenterades, jag trodde det skulle ha ett annat innehåll. Den diskussion vi haft känns lite onödig, de udda förslag som fanns borde inte ha varit med. Jag har frågat mig många gånger, varför ska vi diskuterade detta, det fanns ju förslag som var helt onödiga, säger Ann Petersson.

Förutom att stryka många kontroversiella förslag och lyfta idéerna om ett socialt hållbart samhälle kommer länsrepresentanterna vid kommundagarna att slåss för sitt partis gröna politik.

– Vi slåss för ett decentraliserat Sverige, vi saknar de gröna frågorna i idéprogrammet. Vi vill trycka på att energifrågor, matproduktion och om att det ska gå att leva och bo på landsbygden är viktiga för oss i Centerpartiet, säger vice ordförande Per-Åke Svensson.

Den delegation från Kalmar län som åker till kommundagarna är övertygade om att nästa version av idéprogrammet kommer att vara helt annorlunda. Men de har ändå ett bekymmer att arbeta vidare med.

– Självklart har den diskussion om vår politik som varit nu skadat oss, i alla fall på kort sikt. När vi nu presenterar andra förslag är det ju vårt arbete att nå ut med dem, att förklara att de tokiga förslagen inte finns kvar i programmet, säger Christer Jonsson, Ann Petersson och Per-Åke Svensson.

Centerpartiets distriktsledning, Christer Jonsson, Per-Åke Svensson och Ann Petersson har nu skickat in ett yttrande om hur Centerpartiet i Kalmar län vill förändra förslaget till idéprogram.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.