1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kalmarbor i karantän har fått dille på fisk

Äldre Kalmarbor i karantän älskar uppenbarligen havets läckerheter.
Lasse Palmqvist på Kalmar fisk & skaldjur levererar på löpande band.
– Det är bättre än jultomten, säger han.
Åke och Ingrid Fagelberg hade beställt till sig själva och fler andra i bostadsrättsföreningen. ”Det är underbart! Vi är fisk- och skaldjursmänniskor”, säger Åke Fagelberg.
Foto: Jonatan Bergöö

Kalmar fisk & skaldjur, med försäljning inne på Ica Maxi i Kalmar, har nyligen börjat med hemkörning. Vi hinner knappt sätta oss i den lilla skåpbilen innan Lasse Palmqvists mobiltelefon ringer. Det är en ny kund som vill sätta lite lyx på vardagen.

– I dag har det inte gått en minut mellan telefonsamtalen. Vi har fått ett enormt mottagande, säger Lasse Palmqvist, som äger Kalmar fisk & skaldjur.

Lasse Palmqvist tar emot beställningar på löpande band i sin skåpbil.
Foto: Jonatan Bergöö

Det är många tråkiga nyheter som når oss i dessa tider. Men det räcker att åka med Lasse Palmqvist en timme runt Kalmar för att humöret ska höjas. Första leveransen går till Ingrid och Åke Fagelberg, som är på strålande humör trots karantänen där hemma.

– Vi är 70 plus och helt friska, även om jag äter tabletter efter en tidigare hjärtoperation. Vi har tagit tydlig ställning, vi stannar hemma och tvättar händerna, säger Åke Fagelberg.

Det är flera välfyllda påsar med allehanda läckerheter från havet, men även lite extra saker som grädde och smör, speciellt medtaget från Ica Maxi. Paret Fagelberg har även passat på att beställa till tre andra familjer i bostadsrättsföreningen.

– Det är underbart! Vi är fisk- och skaldjursmänniskor. I kväll blir det hummersoppa och i morgon förmodligen havskräftor, säger Åke Fagelberg.

Lasse Palmqvist skyndar iväg med två kassar fyllda av fisk och skaldjur till en kund.
Foto: Jonatan Bergöö

Tisdagar handlar pensionärer billigare på Ica Maxi. Kalmar fisk & skaldjur märkte ganska snart hur försäljningen sjönk när de fiskhungriga pensionärerna höll sig hemma. Lösningen blev hemkörning.

– Kan jag ge tillbaka till mina kunder, måste jag göra det. Det värmer i hjärtat. Jag vill hjälpa i dessa tider, samtidigt måste jag själv överleva. Jag har ett ansvar gentemot mina anställda, säger Lasse Palmqvist.

Skåpbilen är full av rödtunga, havskräftor, hummersoppa, räkor och hemgjorda röror. Det är förmiddag och Lasse Palmqvist har redan 28 inbokade lämningar. Hela tiden ringer telefonen med nya beställningar. Och han möts uteslutande av glädje och tacksamhet.

– Det är bättre än jultomten. Förra veckan fick jag 50 procent nya kunder genom hemkörningen. När de får hemkört passar de på att bunkra upp, de unnar sig verkligen lite finare delikatesser.

Kunden Hans Sjögren hälsar på Lasse Palmqvist med armbågen. ”Det är enastående bra av Lasse, här har vi en som kan och vill någonting”, säger Hans Sjögren.
Foto: Jonatan Bergöö

I södra delen av Kalmar står Hans Sjögren ute på gatan och väntar in leveransen.

– I dag måste man ta till okonventionella metoder. Det är enastående bra av Lasse, här har vi en som kan och vill någonting. Vi håller oss till rekommendationerna, vi har en dotter som är medicine doktor i Holland, säger Hans Sjögren.

Färden går vidare till flera äldre, en skaldjurspåse där och en nyskuren gösfilé där. För Lasse Palmqvist fortsätter utkörningen hela dagen och långt in på kvällen.

Läs mer

Kalmar

Kalmar: Trafikljus förstört efter smitningsolycka

Under natten larmades polis till korsningen Norra vägen/Funkabovägen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misshandel i Kalmar. Kvinna våldsam mot polispatrull i Växjö.

Porträtt

”Kalmar har alltid varit hemma”

Patrick Schmuul Thalenius har länge flyttat runt. Nu har han fyllt 50 år och planerar att stanna i Kalmar.

Matchguide: Häcken–KFF

David Elm: ”Fidan och Viktor fungerade inte alls bra senast”

Allt du behöver veta inför eftermiddagens allsvenska match.

Brott

Två fall av misshandel i Kalmar under natten

Polisen rapporterar om två fall av misshandel under natten till söndagen.

IFK Berga–Karlslunds IF

Tionde gången gillt för Berga – tog första poängen i Norrettan

”Kan inte segersången, det var första gången jag hörde den.”