Annons

Kalmar slott blir nytt frimärke: ”En ära”

Det är troligen stadens mest fotograferade byggnad. Nu blir Kalmar slott nytt frimärke 2023.
– En ära att bli utvald. Det är inte allas bilder som får bli frimärke, säger Kalmarfotografen Jörgen Tannerstedt.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 11 januari 2023
Kalmar slott blir nytt frimärke.
Kalmar slott blir nytt frimärke.Foto: Jörgen Tannerstedt, Eva Wilsson/design

Postnord har precis släppt frimärkshäftet ”Sverige under 500 år” där det görs nedslag i historien genom att visa byggnader med olika funktion och från olika århundraden. Bland dem finns Kalmar slott med. Fotograf är Jörgen Tannerstedt och Eva Wilsson har stått för designen.

– Jag gillar frimärket. Det är en illustration av min bild. Den fångar bilden väldigt bra, säger Jörgen Tannerstedt.

Jörgen Tannerstedt har tagit bilden på Kalmar slott som nu blir frimärke.
Jörgen Tannerstedt har tagit bilden på Kalmar slott som nu blir frimärke.Foto: Anton Lernstål
Annons

Bilden togs redan för några år sedan.

– Det var Destination Kalmar som ville ha lite nya fräscha bilder på slottet. Då var jag ute under någon månads tid och fotograferade i alla möjliga varianter. Då var det här en av bilderna.

Den aktuella bilden togs en tidig augustimorgon.

– Jag hade varit där en timme tidigare och här har solen precis börjat komma upp. Hela Slottsfjärden ligger spegelblank och det är därför som det blev så bra reflektion på slottet. Det fanns inte en krusning på vattnet.

Kalmar slott måste vara Kalmars mest fotograferade byggnad. Hur ska man tänka för att få slottet på bästa möjliga sätt?

– Är det helt klart på himlen blir det en ganska tråkig bild. Bäst är om det finns några moln alternativt när solen går upp så att du får det varma ljuset. Det är även bra precis när solen har gått ned så att du får de blålila tonerna. Oftast måste du jobba med ljuset för att det ska bli intressant.

Blir man rik på att få sin bild på ett frimärke?

– Då får du nog se till att få tre-fyra bilder på ett frimärke varje månad. Nej, det är inget jag blir rik på men ett trevligt tillskott.

Andra byggnader som blir frimärke är Stockholms stadshus, Ostindiska huset i Göteborg, Strykjärnet i Norrköping, Själevads kyrka i Örnsköldsviks kommun och Härnösands stift.

En annan nyhet i frimärksvärlden är att den rosa elefanten från barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” blir frimärke. Den rosa elefanten fyller 50 år 2023.

Läs mer – vi följde med Jörgen Tannerstedt på norrskensjakt:

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons