Kalmar ska bli bäst i landet på e-handel

Kalmar Science Park och regionförbundet satsar på att lyfta fram regionens e-handel. Sex miljoner ­kronor ska göra Kalmar till landets e-handelsmekka.
Kalmar • Publicerad 16 januari 2013
Johanna Wihl på Kalmar Science Park har höga mål med den miljonsatsning som görs på regionens e-handel. ?Vi ska bli bäst i landet?, säger hon.Foto: Anders Johansson
Johanna Wihl på Kalmar Science Park har höga mål med den miljonsatsning som görs på regionens e-handel. ?Vi ska bli bäst i landet?, säger hon.Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

I flera år har Kalmarregionen haft flera framgångsrika företag inom näthandel – men regionen har inte gemensamt kraftsamlat för att hjälpa företagen framåt.

Visserligen har det funnits ett verksamt e-handelsnätverk sedan 2005 men nu är tanken att en helt ny e-handelskarta ska ritas.

– Vi har nu växlat upp nätverket och vårt nya kluster heter e-commerce och vi håller som bäst på att skriva avtal med de företag som vill vara med. Parallellt ska vi nu starta ett projekt där målet är att vi ska bli bäst i Sverige på e-handel, säger Johanna Wihl på Kalmar Science Park som är samordnare för det nya klustret.

Projektet är tänkt att vara flerårigt, men ska utvärderas efter ett år. En projekttjänst på heltid ska inom kort tillsättas för att organisera månatliga träffar, utbildningar, kompetensutveckling, arrangera en e-handelsdag samt samverka med Linnéuniversitetet.

– Det här är en jättesatsning med våra mått mätt och vi har utgått från den OECD-rapport som sade att man ska fokusera på det man är bra på. Vi är bra på e-handel och nu vill vi försöka göra den ännu bättre och har fått resurser för det – knappt sex mil­joner totalt, säger Kalmar Science Parks vd Louise Östlund.

Regionförbundet går in med 400 000 kronor, Kalmar Science Park med lika mycket, därtill skjuter Kalmar kommun till 100 000 kronor per år.

Redan nu är ett 25-tal företag från länet knutna till klustret. Målet är att fördubbla den siffran under 2013. Inte bara renodlade e-handelsföretag är välkomna utan också samarbetspartners till nätföretagen.

– Under året vill vi ha den nya e-handelskartan någorlunda klar, vi vill också ha satt styrgruppen och jobbat fram en långsiktig strategi, säger Johanna Wihl.

– På sikt vill vi också stärka banden med Linnéuniversitetet. En egen professur inom e-handel är en vision vi har – det finns ingen sådan i Sverige, säger Louise Östlund.

E-handel

E-handel är den handelsgren som växer snabbast i ­Sverige. Omsättningen var 30 miljarder kronor 2012.

Sex av tio e-handelsföretag ökade sin omsättning första kvartalet 2012.

Tillväxten för e-handeln var cirka 13 procent 2012, att jämföra med vanlig handel där tillväxten var 1,6 procent.

Mest populära säljbranscher är hemelektronik, bygg- och trädgård samt kläder och skor.

Försäljning via mobiltele­foner (appar) väntas ge branschen ytterligare en skjuts.

Kalmarregionen är ett av landets starkaste e-­handelsfästen med nationella och internationella aktörer som bygghemma.se, royaldesign.se, designonline.se och outnorth.se.

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.