Kalmar röstade mest som riket

Kalmarborna röstade mest som genomsnittssvensken i årets riksdagsval. Pajalaborna röstade däremot rosenrött och Danderydsborna himmelsblått. Samtidigt sticker Kalmar ut genom att de rödgröna vann stort i både kommun- och landstingsvalen.
Kalmar • Publicerad 12 november 2010
Foto: 
Foto: 

Flera städer brukar turas om att rösta mest likt övriga Sverige, bland andra Växjö, Karlstad och Skövde. I årets val röstade Kalmar mest likt riket, enligt SCB:s valstatistik. Det har bland annat att göra med att befolkningen är uppbyggd som riket i stort.

– Kalmar speglar väl ungefär hur riket ser ut, Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.Likt men olikt

Fast samtidigt som Kalmars valresultat hamnade så nära det för riket är staden knappast ett alliansfäste. De rödgröna fick egen majoritet i kommunal- och landstingsvalen. Socialdemokraterna fick i Kalmar 46 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige, jämfört med 33 procent i riksdagsvalet.

Johan Persson sitter nu i den kriskommission som ska förklara varför det gick så dåligt för Socialdemokraterna på nationell nivå.

– I kommuner som Kalmar, där det har gått bra, har vi fokuserat på framtidsfrågor och knutit ihop välfärdens fördelning med tillväxt. Det tror jag är nyckeln. Jag kan tycka att det var väl mycket fokus på fördelning i vår nationella strategi och för lite fokus på hur dessa gemensamma resurser skapas, säger Johan Persson.

En annan faktor kan enligt Persson vara att Socialdemokraterna gick till val med eget valmanifest i Kalmar, till skillnad från på riksnivå där det var gemensamt med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.Nord och syd

Svenskarna röstar väldigt olika i norr och söder. Norrland är traditionellt rödare än resten av landet, medan storstadsregionerna i mindre utsträckning röstar rött. Mixen av olika åldersgrupper och andelen högutbildade hör till de faktorer som är viktiga för valresultatet.

Fördelningen mellan olika yrkesgrupper är också viktig. Till exempel föredrar företagare generellt Moderaterna, jordbrukare Centerpartiet och arbetare, särskilt industriarbetare, har en tendens att rösta rött.

Vill man vinna val i framtiden måste man vara ett tjänstemannaparti, enligt Henrik Oscarsson, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet.

– Moderaterna är inte det nya arbetarpartiet, utan snarare det nya tjänstemanna- och medelklasspartiet. Det är ju smart eftersom andelen arbetare hela tiden minskar i Sverige. Det är ju samtidigt det som är Socialdemokraternas problem, säger han.Udda fågel

Danderyd är den kommun där medborgarna röstar minst likt resten av Sverige. De rödgröna partierna fick tillsammans bara 11 procent av rösterna där. Anledningen är att kommunen har en annorlunda befolkningsmix än övriga Sverige, med en hög andel akademiker, många höginkomsttagare, och en hög andel av befolkningen som bor i villa, enligt Gunnar Oom (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Danderydsborna är rätt borgerligt lagda. Många är egna företagare och många har arbeten i företagsledande ställning eller arbeten som tar dem världen över. Vi är ju en udda fågel på gott och ont, säger Gunnar Oom."Som julafton"

Näst ovanligast röstade Pajalaborna. Här fick Socialdemokraterna 51 procent av rösterna, medan Vänsterpartiet fick 19 procent. Det var en ökning jämfört med förra valet. Åke Johdet (S), ordförande i arbetarkommunen i Pajala, förklarar framgången med att invånarna röstar rött av tradition, men också att en ny gruva är på väg att öppna. Många av väljarna är gruvarbetare. Den nya gruvan är något som partierna gemensamt har arbetat för, enligt Johdet.

Kommunen har haft utflyttning under de senaste femtio åren. Men i och med den nya gruvan börjar många vädra morgonluft, och befolkningsutvecklingen har vänt.

– Vi har haft en positiv trend de senaste åren, och snart kommer vi att ha en gruvöppning. Vi har ju väldigt dåligt med jobb här uppe, men nu väntar vi precis som på julafton på något gott. Det är en annan stämning, vi har framtidstro, säger Åke Johdet.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.