Kalmar och Öland kan få unika hållbara bostadsområden

KALMAR Artikeln publicerades
Tengboms arkitekter har ritat skissen på hur bostadsområdena skulle kunna se ut.
Foto:Tengboms Arkitekter
Tengboms arkitekter har ritat skissen på hur bostadsområdena skulle kunna se ut.

Tre Kalmarbor jobbar nu för att skapa bostadsområden som är hållbara både ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Planen är att det första ska stå färdigt i Mörbylånga år 2020.

– Det finns inget liknande i hela världen, säger Jesper Danielsson.

Tillsammans med Magnus Björkegren och Mikael Strömberg utgör han styrelsen i ekonomiska föreningen Smart Village Sweden. Trion träffade varandra genom deras gemensamma intresse för hållbarhet.

– Samhället är sårbart och vi behöver hitta andra sätt att leva och bo. Syftet med det här projektet är att minska vårt ekologiska fotavtryck på den här planeten, säger Magnus Björkegren.

Nu planerar de för att bygga ett bostadsområde med helhetskoncept. Tanken är att det ska generera mer energi än det förbrukar och genom odling vara till stor del självförsörjande när det gäller livsmedel.

  – Vi tänker oss också smarta lösningar som bilpooler för att minska resursåtgången, säger Jesper Danielsson.

  De boende ska vara en blandning av människor i olika åldrar från olika delar av samhället.

  Föreningen har redan långt skridna planer i Mörbylånga.

  – Vi har tittat ut ett område på sex-åtta hektar vid Algutsrum som ligger nära både kommunikationer och lantbruk. Vi förhandlar om ett markoptionsavtal på marken och vill bygga mellan 50 och 80 bostäder där, säger Magnus Björkegren.

  Nyligen höll man ett informationsmöte för intresserade i Kalmar. Nästa år börjar föreningen en förstudie med hopp om att sedan kunna sätta i gång och bygga.

  – Vi har diskussioner med byggare, investerare och markägare som är intresserade av konceptet. Under förstudien presenterar vi tydligare vår budget och kalkyl, säger Jesper Danielsson.

  Trion menar att det finns ett stort intresse för deras idéer.

  – Många längtar efter att leva lite mer tillsammans. Kanske gå ner i arbetstid för att i stället ägna sig åt någon verksamhet inom det här bostadsområdet och därigenom må bättre, säger Magnus Björkegren.

  Finns det inte en risk att området blir en isolerad bubbla?

  – Nej, vi hoppas i stället ha mycket samarbete med kommun, universitet och företag. Vi vill inte avskärma oss, säger Jesper Danielsson.