Annons

Kalmar län har fått sina första fall av coronavirus

På tisdagseftermiddagen kom beskedet: en man i 50-årsåldern i Kalmar län bekräftades smittad av det nya coronaviruset. På kvällen bekräftades ytterligare ett coronafall i länet.
Kalmar • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 11 mars 2020
Ann-Christine Sjölund, smittskyddssjuksköterska, och Henning Ronold, verksamhetschef på infektionskliniken, är två av dem som kommer att arbeta direkt med den sjukvårdsorganisation som träder i kraft nu när två Coronavirussmittade personer diagnostiseras i länet.
Ann-Christine Sjölund, smittskyddssjuksköterska, och Henning Ronold, verksamhetschef på infektionskliniken, är två av dem som kommer att arbeta direkt med den sjukvårdsorganisation som träder i kraft nu när två Coronavirussmittade personer diagnostiseras i länet.Foto: Mats Andersson

Coronaviruset sprids snabbt över Sverige. På tisdagseftermiddagen fanns det 340 bekräftade fall nationellt. Då kom även beskedet att Kalmar län fått sitt första bekräftade fall.

I ett pressmeddelande skriver Region Kalmar län: ”Mannen som är i 50-årsåldern kom i början av mars hem från ett besök i Österrike. I anslutning till detta insjuknade han och tog kontakt med 1177. På eftermiddagen bekräftade analysen att han smittats av det nya coronaviruset.”

Annons

– Just nu görs en bedömning av hur patienten mår och utifrån det avgörs om han behöver vård på sjukhus eller i hemmet. Patienten har också fått tydliga förhållningsregler hur han ska bete sig fram tills han är smittfri. Vi har också påbörjat sedvanlig kontaktspårning för att identifiera de närkontakter som patienten har haft, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Den andra personen som senare på kvällen bekräftades smittad av coronaviruset är en man i 20-årsåldern som varit på resa i Österrike.

– Han verkar ha betett sig föredömligt sedan han fick symtom och varit i självvald karantän, vilket gör kontaktspårning enkel, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Enligt Region Kalmar län har fallen inget samband med varandra.

På länssjukhuset har man förberett sig och på både infektionskliniken och smittskyddsenheten är beredskapen hög. Nu ska de rutiner som planerats användas i praktiken.

Barometern-OT träffade Ann-Christine Sjölund, smittskyddssjuksköterska, och Henning Ronold, verksamhetschef på infektionskliniken.

– Jag tror aldrig jag i mitt yrkesliv har varit på så många möten som de senaste dagarna. Men det är väldigt viktigt att vi håller oss uppdaterade med den allra senaste informationen, både om smittan, viruset och läget i Sverige. Men vi har en upparbetad plan för hur vi ska agera nu när vi har ett bekräftat fall i länet, säger Henning Ronold, verksamhetschef på infektionskliniken.

En person som är orolig, hur ska man bete sig för att få hjälp?

– Ta kontakt med 1177, det är samma råd till alla. Om personalen på 1177 gör bedömningen att du kan vara smittad med viruset, då är det provtagning på infektionskliniken som är nästa steg, säger Ann-Christine Sjölund, smittskyddssjuksköterska på Diagnostiskt centrum.

”Förmodligen kommer även vi i Kalmar län att hitta någon person som är smittad, det vore konstigt annars. Men min uppfattning är att vi har en god beredskap så långt vi kan veta.”
Henning Ronold, verksamhetschef på infektionskliniken.

Här saknas innehåll

Och antalet provtagningar har ökat de senaste dagarna. Under tisdagen genomfördes ytterligare 15-20 tester och redan nu i veckan kommer ett provtagningstält att vara på plats i Västervik för att avlasta provtagningen i Kalmar.

Annons

– Vi har också, från och med i dag faktiskt, börjat analysera prover på vårt mikrobiologiska laboratorium här på länssjukhuset. Det kommer att underlätta analysarbetet, nu kommer vi att få provsvar inom ett dygn. De besked jag har är att det nu bekräftade fallet har konstaterats via vår egen analys, säger Henning Ronold.

Coronavirus

Vilka är symtomen på smitta med det nya viruset?

# De symptom som rapporterats som vanligast är feber eller hosta och hos mer svårt sjuka patienter andningssvårigheter. Mer ospecifika symptom finns också rapporterade hos en mindre andel av fallen. Vid eventuell kontakt med sjukvården (genom 1177 Vårdguiden) görs alltid en individuell bedömning av behov av provtagning och/eller vård.

# De flesta blir inte allvarligt sjuka men en del får allvarlig sjukdom med lunginflammation. En liten del av de som blir allvarligt sjuka avlider.

# Inkubationstiden är vanligtvis mellan 2–14 dagar och de flesta insjuknar efter cirka 5 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Klarar ni av att ta hand om patienterna om flera personer i länet skulle insjukna?

– Ja, det gör vi. Vi har redan byggt upp ett system med ett beredskapsteam, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, som är beredda att börja arbeta. Vi har i dag sju isolerade slussrum här på infektionskliniken där vi kan behandla patienter som behöver sjukhusvård och behöver vi fler platser är flera andra kliniker, exempelvis medicinkliniken, geriatriken och ortopedkliniken, är förberedda på att stötta oss om så skulle behövas. Så min uppfattning är att vi är väl förberedda på att ta hand om smittade, fortsätter Henning Ronold.

Vad händer, förutom själva behandling, nu när ni har en smittad patient i länet?

– Vi sätter direkt igång med kontaktspårning, vilka personer har den smittade haft nära kontakt med från det att symtomen började. De allra första frågorna om kontakter ställs av läkaren patienten talar med när beskedet om smittan ges. Sedan tar vi på smittskyddet över. Men vi träffar aldrig den smittade personen, alla våra kontakter sker vi telefon, förklarar Ann-Christine Sjölund.

Själva kontaktspårningen går till så att alla de personer som kan ha varit i kontakt med en smittad patient får ett personligt telefonsamtal.

– Vi berättar hur situationen är och att personen är exponerad för smitta. Vi uppmanar också personen att hålla sig hemma och informerar om skyddsplikten. Att personen inte ska träffa andra personer än familjen. Man får självklart vistas utomhus, men då ensam. Sedan stämmer vi varje dag av med ett samtal för att höra hur personen mår, berättar Ann-Christine Sjölund.

Finns det några speciella restriktioner för er som arbetar inom sjukvården?

– Nej, samma regler för oss som för alla andra. Känner vi oss dåliga och misstänker att vi är smittade ska vi ringa 1177 och förklara. Sedan är det samma förbyggande åtgärder som för alla, tvätta händerna ofta, god hostetikett och undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun. Provtagning sker vid symtom, och vi har inte någon förtur till provtagning, förklarar Ann-Christine Sjölund.

Hur ser ni på den närmaste framtiden?

Annons

– Min uppfattning är att vi har en god beredskap så långt vi kan veta. Varje dag uppdaterar vi vår kunskap och information. Vi vet vad vi ska göra, hur vi ska arbeta och vem som ska göra vad, säger Henning Ronold.

Här saknas innehåll

LÄS MER OM CORONAVIRUSET:

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons