Kalmar FF möter OS-motstånd i sommar

Kalmar Artikeln publicerades
Iraks Ali Adnan, till höger, firar ett mål i landslagströjan tillsammans med Mohammed Jabbar Arebat.
Foto:TT
Iraks Ali Adnan, till höger, firar ett mål i landslagströjan tillsammans med Mohammed Jabbar Arebat.

Kalmar FF:s generalrepetition inför omstarten i allsvenskan efter EM-uppehållet blir mot Iraks OS-landslag. Den 2 juli möts lagen på Guldfågeln Arena.

Irak är en av de 16 nationer som kvalat in till herrarnas OS-fotboll i Brasilien i augusti. I slutet av juni och en vecka framåt kommer de till Kalmar och Öland för att finslipa sina förberedelser.

– Alla irakier följer fotboll. Det är något som enar landet, säger Samim Ahmed på invandrarservice i Kalmar kommun. Han har irakisk bakgrund och följer fotbollen i sitt hemland med glädje.

  Den stora stjärnan i OS-truppen är Ali Adnan som spelar i Udinese. Andra proffs är Yaser Safa Kasim i Swindon Town och Sherko Kareem Lateef i Grasshoppers.

  AIK-spelaren Ahmed Yasin, 25, är en av Iraks mest populära spelare men det är inte klart om han kommer att ta plats i detta U23-landslag som får ha tre överåriga spelare.

  Irak kommer att träna på Tallhöjden i Färjestaden och bo på Hotel Skansen.

  – För oss är det lärorikt att spela mot internationellt motstånd. Matchen ligger rätt i tid och det är också ett bra sätt för föreningen att i ett större samhällsperspektiv visa upp fotbollens viktiga roll gällande att uppmuntra och underlätta integration, säger Svante Samuelsson, klubbchef, Kalmar FF.

  För fyra år sedan spelade Iraks OS-landslag mot Brasilien i Malmö. Den matchen sålde slut och även om arrangörerna inte vill dra några andra paralleller så finns det stora förhoppningar om ett stort intresse även i Kalmar.

  – Vi på Kalmar kommun stödjer idrottsprojekt som främjar integrationsarbete. Vi har omkring 30 000 invånare med utländsk bakgrund i länet, minst en tredjedel är från just det här området, säger Dzenita Abaza, kommunalråd i Kalmar kommun.

  Kalmar kommun har som värd åtagit sig att stå för kostnader för kost, logi, lokala transporter och att marknadsföra träningsmatchen samt ger man en förlustgaranti gentemot matchagenten Matchworldgroup på högst 300 000 kronor.

  – Det är ett bra avtal för båda parter. Det finns också en stor intäktssida som publik, tv-rättigheter och andra samarbeten. Vi räknar med välfyllda läktare, säger Johan Göransson som är projektledare för idrottsturism på Destination Kalmar.

  Fakta

  OS-fotboll

  Herrarna spelar 4–20 augusti. Så här ser grupperna ut med de 16 nationerna:

  Grupp A: Brasilien, Irak, Sydafrika, Danmark

  Grupp B: Japan, Nigeria, Sverige, Colombia

  Grupp C: Mexiko, Sydkorea, Fiji, Tyskland

  Grupp D: Argentina, Honduras, Portugal, Algeriet

  Visa mer...