Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajalen nominerad till kalkonpris

15-våningshuset Kajalen har nominerats till det föga smickrande Kasper Kalkon-priset som Sveriges fulaste nyproduktion. ”Plötsligt hade vi en given representant för alla dystopiska höghus som har sett likadana ut i över ett halvsekel”, står det i nomineringen.
Kajalen – vacker eller ful?
Kajalen – vacker eller ful?
Foto: SUVAD MRKONJIC

Kalmars svarta höghus stod klart i början av året och mäter 46 meter på höjden. Arkitekturupproret som står bakom kalkonpriset kallar byggnaden för en ”statarlänga på höjden” och ett av många ”bakåtsträvande punkthus som masskopierats i hela Sverige”.

Kasper Kalkon-priset instiftades i fjol som en motpol till det klassiska Kasper Salin-priset som går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk klass. Under devisen ”det finns alternativ till fyrkantiga lådor” säger sig Arkitekturupproret vilja lyfta fram mer fantasifull arkitektur.

Tio byggnader har nominerats till årets pris. ”Vinnaren” röstas fram av de 28 000 medlemmarna i Facebookgruppen Ariktekturupproret. Förra året gick priset till Uppsala universitets nya administrationsbyggnad.

I somras nominerades Kajalen till Kalmar kommuns stadsbyggnadspris i kategorin god arkitektur men fick se sig besegrad av den nya tågdepån i Kalmar.

Läs mer