GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hela Kalmar blev strömlöst – nu ska elen vara tillbaka

Efter torka och värme kom regnet till länet. På tisdagen forsade vattnet längs gatorna i Kalmar samtidigt som blixtarna kom tätt. Strömmen gick i hela Kalmar vid 13.30-tiden och strax innan klockan 16 började Kalmar Energi att påkoppling för att deras kunder skulle få tillbaka strömmen.
Kalmar län • Publicerad 27 juli 2021 • Uppdaterad 27 juli 2021
Mycket vatten vid stationen i Kalmar. En del bilar vänder för att undvika vattenmassorna.
Mycket vatten vid stationen i Kalmar. En del bilar vänder för att undvika vattenmassorna.
Foto: Anna Borg

När det kraftiga regnet med åskskurar drog in över Kalmar blev stora delar av Kalmar strömlöst, där även många abonnenter söder om Färjestaden på Öland också blev utan ström.

Kalmar Energi och Eons entreprenörer har arbetat och arbetar fortsatt med att försöka lokalisera eventuella skador på ledningar och anläggningar innan omkopplingar görs.

– De arbetar fortfarande för fullt med att felsöka både vårat och eons nät. Man jobbar på att hitta felen men inga fel har hittats än., säger Marie Rosendal vid Kalmar Energi.

Enligt Kalmar Enerig var avbrottet kopplat till att de har fått en påverkan på inmatningen till Kalmar och entreprenörerna har försökt identifiera den exakta punkten mellan lokalt och regionalt elnät. Vid 15.30-tiden hade problematiken ringats in men inget fel hittats.

Vid 16-tiden hade inga direkta skador hittats på anläggningar och ledningar i gränsen mellan region och lokalnät. Stegvis påkoppling påbörjades och samtliga kunder ska i samband med detta ha fått tillbaka sin el.

– Vi har inte hittat något fel så vi börjar slå tillbaka strömmen och prova igen. Vi jobbar försiktigt i och med att det finns en risk för skador på elnätet, säger Marie Rosendal vid Kalmar Energi.

Nästan 32 000 kunder över länet var drabbade.

Barometern fick snabbt in rapporter från Tegelviken i söder till Berga i norr om att strömmen har gått. Men omfattningen var större än så och slog ut både privatkunder och verksamheter i hela Kalmar.

Det kom även larm från olika håll om mindre översvämningar och vatten som har trängt in i byggnader. Butiker och köpcenter mörklades och tömdes på folk och på gatorna och parkeringarna hade stora mängder vatten samlats för att sedan successivt rinna undan.

BILDER: Vattenfyllda gator och mörka affärer:

7 bilder
Stortorget och Domkyrkan i ösregn.
En bild inifrån Baronen tagen cirka klockan 13.20 där strömmen gick efter en stunds ösregn, blixtar och åska. Vi blev tillsagda att lämna butikerna. Foto: Hannah Sporrong
Mörkt på Ica i Södercentrum när strömmen gick. Foto: Helmuth Pettersson
Giraffen i mörker vid 14-tiden. Foto: Simon Isgren
På parkeringen tvärs över gatan från Baronen samlas det mycket vatten. Foto: Hannah Sporrong
Bil kör genom vattnet på Västra Sjögatan.
Mycket vatten vid stationen i Kalmar. En del bilar vänder för att undvika vattenmassorna.
Stortorget och Domkyrkan i ösregn.
En bild inifrån Baronen tagen cirka klockan 13.20 där strömmen gick efter en stunds ösregn, blixtar och åska. Vi blev tillsagda att lämna butikerna. Foto: Hannah Sporrong

Tidigare under tisdagen utfärdade SMHI en vädervarning för risk för stora regnmängder i Kalmar län, förutom Öland, under tisdagens eftermiddag och kväll. Enligt prognoserna kan det det bli tal om skyfallsliknande regn som ger mer än 35 millimeter på kort tid. Regnet kan även få sällskap av åska och hårda vindbyar, enligt SMHI.

Regnmängderna kan skilja sig mycket åt lokalt.

Per JakobssonSkicka e-post
Herman RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.