Polisen: ”Jobbar utifrån att branden är anlagd”

Kalmar Artikeln publicerades
Det rör sig om en fullt utvecklad brand i ladan.
Foto: Ulrika Lindrooz
Det rör sig om en fullt utvecklad brand i ladan.

Tre byggnader brann under natten till torsdag ner till grunden. En anmälan gällande mordbrand har upprättats.

Vid klockan 22.42 på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten till Stinsvägen i Lindsdal med anledning av en brand i en ladugård. Styrkor från Kalmar, Voxtorp och Rockneby ryckte ut.

– Det vi vet om är att det är en rätt så stor lada som brinner. Det är en fullt utvecklad brand och det är spridningsrisk just nu, säger Kicki Carlsson, operatör vid trygghets- och larmcentralen i Kalmar vid 23.15-tiden.

Det visade sig senare att det rörde sig om en brand i tre närstående byggnader som hade brunnit ner när räddningstjänsten var framme. Byggnaderna ska ha tillhört en privatperson och det ska ha förvarats maskiner och hö i dem.

Ambulans och polis var även på plats. Fokuset under räddningsarbetet var att förhindra spridningsrisken till närstående byggnader samt en oljetank som fanns i närheten.

– Det ligger hus i närheten men det beror lite på hur det är med vinden och gnistregnet, så det är lite svårt att säga ännu. Men just nu har de inte kontroll på branden, säger Kicki Carlsson.

Vid 00-tiden var branden fortfarande okontrollerad med stor spridningsrisk.

– Vi håller också på att kyla ner tre kubik olja som finns i anslutning till ladugården i syfte att oljan inte ska fatta eld, säger Kicki Carlsson.

Vid 2-tiden ska ladugården vara helt nedbrunnen och eftersläckningsarbetet påbörjades. Styrkorna från Voxtorp var kvar under natten och lämnade vid 6-tiden på torsdagsmorgonen. Branden var då helt släckt. Inga djur eller människor ska ha kommit till skada.

Det är fortfarande oklart hur branden uppstått men polisen säger att en anmälan om mordbrand är upprättad.

– Vi jobbar utifrån att branden är anlagd men vi har ännu inte lyckats skicka in våra tekniker för undersökning då området fortfarande är väldigt varmt. Men så fort vi kan komma in så kommer vi påbörja den tekniska undersökningen av platsen, säger Matilda Edsenius, stationsbefäl vid Kalmarpolisen.

Enligt förundersökningsledare Ulf Martinsson kommer det att dröja innan polisen kan börja arbeta på platsen, det eftersom det i nuläget är för varmt där.

– Polis har varit på plats under förmiddagen och området är avspärrat. Vi kommer även att hålla förhör. Andra åtgärder får anstå till i början av nästa vecka, säger Ulf Martinsson.

Enligt uppgifter som Barometern tagit del av så har det brunnit flera gånger tidigare på platsen, är det något ni har med er i utredningen?

– Ja, det har vi i åtanke.

Vad är det som gör att ni misstänker att den är anlagd?

– Brandförloppet var väldigt snabbt. Branden tros även ha börjat i en del av byggnaden och det finns ingen naturlig förklaring.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.