"Jag kommer aldrig mer att fira nyår i Kalmar"

Kalmar Artikeln publicerades
Lördagskvällen var lugn och stillsam i centrala Kalmar. Larmtorget var nästan öde vid 23.30 och ordningsvakten utanför Mañana Mañana hade haft en väldigt lugn kväll.
Foto:Mats Andersson
Lördagskvällen var lugn och stillsam i centrala Kalmar. Larmtorget var nästan öde vid 23.30 och ordningsvakten utanför Mañana Mañana hade haft en väldigt lugn kväll.

– Jag kommer aldrig mer att fira nyår i Kalmar. Stämningen på Larmtorget var riktigt obehaglig, vi hann inte mer än komma dit innan vi blev ofredade.

Lisa, fingerat namn, är 17 år och bor på Öland. Detta år skulle hon och hennes tjejkompisar för första gången fira nyårsafton i Kalmar. Ett beslut tjejerna ångrar efteråt.

– Vi var hos några vänner och middag, efteråt åkte vi in till centrum och Larmtorget. Först stod vi lite i utkanten av torget, men vi märkte ju direkt hur många män det var på torget och när vi gick in på torget blev det väldigt obehagligt. Det var män som inte kunde svenska, och män i alla åldrar. De omringade oss och började sedan tafsa, det var även så att de tog tag i huvuden och pussade på kinderna och pannorna, med tvång. När vi sedan sa åt dem att gå iväg eller att sluta så började de bara skratta åt oss och frågade" what have I done", berättar Lisa.

De unga öländska tjejerna bestämde sig direkt för att inte stanna utan att åka hem. Men när de gick mot busstationen blev de förföljda.

  – När vi gick följde små grupper med män efter oss, vi vände och bestämde oss för att vänta på nästa buss. Vi ställde oss vid fönstret till en restaurang och väntade för det stod en polisbil alldeles nära. Då var vi rädda och oroliga och ringde hem och berättade, fortsätter Lisa.

  När tjejerna till slut kom på bussen hem fortsatte trakasserierna även där.

  – En del av männen på bussen kollade ner på våra tröjor och sa wow när vi sedan sa nej så skrattade de åt oss.

  Händelserna på nyårsafton har gjort Lisa både ledsen och besviken.

  – All vi som var inne i Kalmar har polisanmält det som hände, det är ju fruktansvärt att man ska behöva vara rädd för att gå ut på kvällen eller att åka buss själv sent på kvällen. Och det är inte bara vi som upplevde detta, jag har tjejkompisar i Kalmar som berättar att de helst inte vill gå ut på kvällen själva. Och en sak är säker, jag kommer aldrig mer att fira nyår i Kalmar, då firar jag hellre hemma med mina föräldrar, säger Lisa, mycket besviken.

  Men om Larmtorget var platsen som unga kvinnor flydde ifrån på nyårsaftonen var det en helt annan stämning denna lördag, då var Larmtorget i den närmaste öde. Inga köer framför nöjesställena och över huvud taget väldigt lite människor i centrala Kalmar.

  I porten till Mañana Mañana står ordningsvakten Jonas Mattsson, han arbetade även nyårsaftons kväll och upplevde kaoset.

  – Jag har aldrig varit med om en så otrevlig och stökig kväll som nyårsafton. Vi tvingades gripa killar på inne på restaurangen och ute på torget. Det var väldigt stökigt stundtals, de staket som vi ställt upp här utanför för att ordna med köerna, de tog man helt enkelt och lyfte bort. Många försökte också tränga sig in utan att betala, berättar Jonas Mattsson.

  Denna lördagskväll behöver vare sig Jonas Mattsson eller hans kollegor utanför torgets övriga krogar bekymra sig för bråk och stök.

  – Nu är ju klockan inte tolv än så det kan ju fortfarande komma gäster och det kan också bli lite rörigt, det vet man aldrig så här tidigt. Men det finns inte en chans att det blir som på nyårsafton, då var ju hela torget fullt med ungdomar, många berusade, tidigt på kvällen, fortsätter Jonas Mattsson.

  Vittnesmålen från den kaotiska nyårsaftonen på Larmtorget blir fler och fler. En 17-årig tjej från Öland ångrar nu att...

  Posted by Barometern on den 10 januari 2016